De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aanslag in Kasjmir: zeker 34 doden

Van onze correspondent

   
 

NEW DELHI - Drie militante separatisten hebben gisteren in Jammu, de winterhoofdstad van Kasjmir, een bus en een kamp van het Indiase leger aangevallen en daarbij een bloedbad aangericht waarin minstens 34 mensen, inclusief de daders, het leven lieten. Onder de slachtoffers bevonden zich talrijke vrouwen en kinderen van militairen.

De aanslag viel samen met een bezoek van Christina Rocca, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, die in New Delhi een poging deed de spanningen tussen India en Pakistan over het omstreden Kasjmir te temperen.

Het militante trio, gekleed in militaire uniformen, was voor de ingang van de kazerne uit een lijnbus gestapt en begonnen wild om zich heen te schieten. Daarna bestormden zij de poort van de kazerne. Eenmaal binnen baanden zij zich een weg naar de huizen waar militairen en hun gezinnen zijn gehuisvest en richtten met vuurwapens en handgranaten ook daar een bloedige ravage aan. In totaal duurde het gevecht zo'n vier uur, aldus een woordvoerder van het leger.

Radicalen

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 10kb)
Christina Rocca (Foto: AP)
Terwijl India er gisteren vanuit ging dat de daders deel uitmaken van de 'Laskar-e-Taiba' of van de 'Jaish-e-Mohammad', radicale moslimbewegingen die vanuit Pakistan opereren, belde iemand een persbureau in de zomerhoofdstad Srinagar met de mededeling dat de 'Al-Masooran-groep' de aanslag had gepleegd.

Deze tamelijk onbekende groepering wordt ervan verdacht een schaduworganisatie te zijn van de 'Laskar-e-Taiba' die verantwoordelijk was voor de aanslag van 13 december 2001 op het parlement in New Delhi. Hetzelfde persbureau werd later gebeld door iemand, die de aanslag claimde voor de 'Jamiat-ul-Mujahideen', eveneens van Pakistaanse oorsprong.

Sinds de door Pakistan gesteunde separatisten in 1989 hun eerste gewapende offensief tegen het Indiase bestuur van Kasjmir openden, hebben 35.000 mensen in die strijd het leven verloren. Pakistan heeft bij herhaling beloofd de infiltraties van separatisten tegen te gaan, maar heeft die belofte nooit ingelost. Beide landen beschikken over kernwapens en hebben sinds de aanslag op het parlement van India oorlogsmaterieel en meer dan een miljoen soldaten aan hun gemeenschappelijke grenzen samengetrokken.

Twee van de drie oorlogen, die de aartsvijanden sinds hun onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1947 met elkaar uitvochten, hadden Kasjmir tot inzet. Het overwegend door moslims bewoonde Kasjmir werd in 1947 aan het Hindoestaanse India toegewezen maar sindsdien betwist door Pakistan, waar moslims de overgrote meerderheid vormen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.