De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  CDA naar de top
   
 

AMSTERDAM - Het CDA lijkt vandaag met overmacht de grootste partij te worden, op ruime afstand gevolgd door PvdA, VVD en de Lijst Pim Fortuyn. Op basis van de laatste Interview-peiling, die gisteravond bekend werd gemaakt, kan de partij van Balkenende rekenen op 35 zetels, oftewel een winst van 6 zetels.

De PvdA komt 19 zetels lager uit op 26. Ook de VVD levert zeer fors in en duikelt van 38 naar 25 zetels. Beide coalitiepartijen zijn daarmee nog maar nipt groter dan de LPF, die op 24 zetels uitkomt. GroenLinks wint twee zetels en komt uit op 13.

Ten opzichte van de laatste Interview-peiling, voor de dood van Fortuyn, hebben de PvdA en ook GroenLinks een flinke veer moeten laten. In de peiling van 3 mei stond de PvdA nog op 32 zetels en GroenLinks op 16. De LPF stond toen op 19 zetels.

Als de verkiezingen vandaag dezelfde uitkomst geven, dan zijn er twee serieuze coalitiemogelijkheden: 'over rechts' CDA/VVD/LPF (84 zetels) en een 'breed' kabinet van CDA/VVD/PvdA (86 zetels). Een 'linkse' coalitie van CDA/PvdA/GroenLinks haalt geen meerderheid met 74 zetels.

D66 gaat in de Interview-peiling fors achteruit, van 14 naar 9 zetels. De SP klimt van 5 naar 8 zetels. De ChristenUnie behoudt de huidige 5 zetels. De SGP zakt van drie naar twee. Leefbaar Nederland krijgt 3 zetels.

Peilingsdeskundige Maurice de Hond, die afgelopen maandag met SBS6 een peiling presenteerde, meldde gisteravond juist een daling van de Lijst Pim Fortuyn te zien. Hij staat daarmee haaks op de extra groei voor LPF die Interview en Nipo signaleren sinds de dood van Fortuyn. Volgens De Hond is er geen extra winst, maar hebben die bureaus de LPF tot dusver te laag ingeschat omdat kiezers niet aan de telefoon durfden te zeggen op Fortuyn te gaan stemmen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.