De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Oude tijden herleven voor even

door Bert Schaap

   
 

ANS - Bij de finish in Ans zat een man te genieten van het zinderende duel tussen Francesco Casagrande en Stefano Garzelli. Twee kanshebbers voor de eindzege in de Giro d'Italia, die bij hem herinneringen opriepen aan de hoogtijdagen van zijn vader. Als columnist is Faustino Coppi, zoon van Fausto en zijn maîtresse Giulia Occhini, de Witte Dame, in de Giro van de partij. Nadat zondagmiddag in Munster de 'corridori' bijna van het asfalt moesten worden geschraapt, genoot Faustino in Ans van het vuurwerk dat door Casagrande werd aangestoken en door Garzelli werd geblust. Een moderne uitgave van de legendarische duels tussen Gino Bartali en zijn vader.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Garzelli steekt ter triomf de armen omhoog. (Foto: foto Cor Vos)
In dit Italiaanse geweld manifesteerde Michael Boogerd zich als een ijzervreter. Met een sterke zesde plaats achter de nieuwe roze-truidrager Garzelli maakte hij in Ans de balans op. "Ik heb een paar dagen nodig om te ontdekken wat de werkelijke impact is geweest van mijn valpartij in Munster. Wij reden 65 kilometer per uur. De massasprint kwam steeds dichterbij. Op het moment dat ik mij wilde laten afzakken, maakte ik een enorme smak. Ik moet meteen op de grond hebben gelegen, want ik heb geen schaafwonden, maar een diepe vleeswond in mijn rechterelleboog. Die is gehecht. Van mijn hand heb ik ook geen last meer. De aanhechting van de spieren in mijn bovenbeen is mijn grootste zorg. Deze blessure kan je niet wegmasseren. 's Avonds gaat er gel op, wordt de spier afgedekt met plastic folie en mag ik gaan slapen. Medicatie tegen de pijn en de zwelling moet de rest doen."

Mocht Boogerd niet meer kunnen trappen van de pijn, dan zal hij onmiddellijk afstappen. In een slopende ronde als de Giro d'Italia is geen ruimte om te herstellen. "Maar ik kan ook besluiten om het klassement te laten voor wat het is om, indien ik herstel, op jacht te gaan naar een ritzege."

In ieder geval zal de kopman van de Rabobank, die gisteravond werd behandeld door een manueel arts, in de koers een beslissing nemen en niet op bed. "Hij gaat een en ander in mijn nek, rug en schouders rechtzetten. Maar ik weet nu al dat ik morgen weer pijn zal krijgen. Vandaag waren de eerste uren het lastigst. Er werd rustig gereden en dan voel ik de pijn het meest. Toen het tempo omhoog ging, was ik alle ellende in één klap vergeten."

Op 30 kilometer van Ans begon de mini-editie van Luik-Bastenaken-Luik. Aart Vierhouten sprong mee met Yaroslav Popovych, maar kon niet wegblijven. De ex-werknemer van de Rabobank is bij het Belgische Lotto helemaal opgebloeid. Binnenkort hoopt Vierhouten zijn contract te verlengen en rekent hij erop ook de Tour de France te mogen rijden. Stefan van Dijk (26) staat ook op deze kandidatenlijst. Omdat de rolverdeling met zijn ploeggenoot Rob McEwen niet optimaal functioneert, moet daar de komende weken aan worden gesleuteld. Indien de ploegleiding tevreden is over de progressie, zal Lotto met dit blok in de Tour de massasprints induiken. Om Van Dijk te sparen, zal hij Milaan niet halen. Voor de Dolomieten staat zijn thuisvlucht gepland.

Over twee weken is de eerste tijdrit net verreden en weet ook Francesco Casagrande waar hij aan toe is. De 31-jarige renner van Fassa Bortolo wachtte tot de Saint-Nicolas, waar zijn jacht op zijn twaalfde roze trui werd geopend. Opmerkelijk gemakkelijk nestelde Garzelli (28) zich in zijn wiel. Titelverdediger Gilberto Simoni miste de slag en verloor 25 seconden. "Ik zag Casagrande demarreren en wilde naar hem toe rijden. Daarbij heb ik mijzelf geforceerd en ben ik geblokkeerd."

Commentaar van Garzelli: "Ik heb geweldig veel moraal gekregen van deze opening van de Giro. Niemand had verwacht dat ik nu al in het roze zou rijden. Twee jaar terug was ik de verrassende winnaar en nu ben ik één van de favorieten. Casagrande vind ik een fantastische coureur, maar hij zal de steun van Bartoli erg missen. Ook daarom beschouw ik Simoni als mijn grootste concurrent en is het lekker meegenomen dat hij bijna een halve minuut heeft verloren."

Garzelli was nog niet uitgepraat over zijn dubbelslag in Ans toen Faustino Coppi al zat te schrijven. Een column over een mooie dag in de Giro. Mooi, dat zeker. Maar niet zo mooi als vroeger.

Ans. Ronde van Italië. Tweede etappe, Keulen - Ans: 1. Garzelli (Ita) 209 km in 5.25.12 (38,560 km/u), 2. Casagrande (Ita), 3. Heppner (Dui) , 4. Rebellin (Ita), 5. Hamilton (VSt), 6. Boogerd (Ned), 7. Rik Verbrugghe (Bel), 8. Evans (Aus) 0.03, 9. Chalilov (Oek), 10. Dominguez (Spa), 69. Lotz 1.02, 95. Veneberg 2.19, 109. De Jongh 3.23, 115. Van Dijk, 121. Boven 3.26, 128. Vierhouten, 139. Engels. Algemeen klassement: 1. Garzelli 11.10.45, 2. Guidi (Ita) 0.13, 3. Rik Verbrugghe 0.19, 4. Dominguez (Spa) 0.21, 5. Kessler (Dui) 0.27, 6. Casagrande 0.31, 7. Chalilov (Oek) 0.33, 8. Buxhofer (Oos) 0.34, 9. Evans 0.37, 10. Frigo (Ita) 0.41, 23. Boogerd 0.53, 73. Lotz 2.09, 103. De Jongh 3.40, 105. Veneberg 3.59, 109. Vierhouten 4.06, 111. Van Dijk 4.07, 118. Boven 4.23, 150. Engels 5.34.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.