De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kok woedend over beschuldiging
LPF-voorman blijft erbij: Politici medeschuldig

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Premier Kok en de politieke leiders van de grote partijen hebben woedend gereageerd op de beschuldigingen van LPF-partijvoorzitter Langendam dat de PvdA en GroenLinks medeverantwoordelijk zijn voor de moord op Pim Fortuyn.

De LPF-voorman heeft grote opschudding veroorzaakt met zijn stelling in een interview dat de kogel die Fortuyn doodde 'niet van rechts kwam, maar van links'. Volgens Langendam hebben PvdA en GroenLinks wel degelijk aangezet tot haat richting Fortuyn.

"Rosenmöller heeft hem voor racist uitgemaakt. Melkert kwam met de vergelijking met Le Pen. Kok zei dat Fortuyn tweedracht zaaide'', aldus Langendam. "Dat is niets anders dan een sfeer waarin idioten zich kunnen rechtvaardigen, kunnen denken dat het goed was.''

Langendam zegt ook geen waarde te hechten aan de veroordelingen van de moord op Fortuyn die politici van PvdA en GroenLinks hebben uitgesproken. "Grote krokodillentranen. De mensen in het land zien wel wat voor dubbele bodem daar achter zit'', aldus Langendam gisteren in Het Parool.

Demissionair premier Kok is zwaar aangeslagen door de keiharde aanval van Langendam. "Langendam overschrijdt hiermee een grens. Het wordt me koud om het hart als ik dat lees. Hier zijn geen woorden voor'', aldus Kok, die erop wijst dat hij juist iedereen heeft opgeroepen om kalmte te bewaren. "Het is ontstellend dat Langendam nu op deze wijze olie op het vuur heeft gegooid'', aldus Kok. "Ik maak me ernstig zorgen wat dit betekent voor het maatschappelijke klimaat in Nederland. Het gaat met die partij niet de goede kant op.''

Langendam, die afgelopen weekeinde tot partijvoorzitter is gekozen, heeft gisteren na de publicatie van het gewraakte interview spijt betuigd. "De officiële lijn van de partij is anders'', zegt de LPF-partijvoorzitter nu. Ook LPF-woordvoerder Herben neemt afstand van de mening dat PvdA en GroenLinks medeverantwoordelijk zijn voor de moord op Fortuyn, maar zegt tegelijkertijd dat Langendam verkeerd is geciteerd.

Excuses

PvdA-partijvoorzitter Koole heeft er gisteren op aangedrongen dat Langendam zijn excuses zou aanbieden aan het volk.

Afgelopen weekeinde nam het LPF-bestuur waaronder dus ook Langendam in een verklaring juist afstand van de aantijgingen dat politici hebben bijgedragen aan de moord op Fortuyn. "De uitlatingen van Langendam staan hier weer haaks op'', aldus Koole.

Ook VVD, CDA, D66 en GroenLinks hekelen de uitspraken van de voorman van de Lijst Pim Fortuyn. VVD-minister Zalm spreekt zijn afschuw uit. "Dit soort beschuldigingen verzieken de politiek.'' CDA-lijsttrekker Balkenende is "erg geschrokken'' van Langendams uitspraken.PvdA-minister De Vries (Binnenlandse Zaken) noemde de beschuldigingen van Langendam "waanzinnig".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.