De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Marten Fortuyn over verkiezingen:
'Laat de mensen hun
eigen keuze maken'

   
 

door Gemma Buters LOENHOUT - Aan de vooravond van de verkiezingen doet Marten Fortuyn, de oudste broer van Pim Fortuyn, nog één keer een oproep aan de Nederlandse bevolking om hun waardigheid te bewaren. "Ik ben enorm onder de indruk gekomen van het volk van Nederland, al die mensen die zo prachtig en stijlvol hebben gereageerd", zegt Fortuyn, weer thuis in zijn bungalow in het Belgische Loenhout. "Dan ben ik opeens heel trots."

"Ik ga geen stemadviezen geven, niemand met de vinger wijzen, vermanen of beschuldigen. Pim zag ieder mens voor vol aan en die gedachte wil ik bewaren. De mensen hebben bewezen dat ze waardig zijn en over de dingen nadenken. Pim wilde respect voor het individu. Iedereen die nu ongevraagde adviezen geeft, heeft er niets van begrepen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Marten Fortuyn, zijn vrouw Jet en hun zoon David in hun bungalow in het Belgische Loenhout.
Eind vorige week zei Fortuyn nog in een eerste reactie, dat de lijst van zijn vermoorde broer beter opgeheven zou kunnen worden. Nu is hij daar niet meer zo zeker van. "Ik zeg nu: laat maar gebeuren wat er moet gebeuren. Laat de mensen kiezen wat ze willen. Daar hoort geen advies bij van een gewone jongen zoals ik."

Fortuyn wil zich nu verre houden van politieke uitspraken en geen olie op het vuur gooien. "Ik zou het verschrikkelijk vinden als er in de woede van het moment nog erge dingen zouden gebeuren."

Rouw

Fortuyn (59) en zijn vrouw Jet (59) zien er afgedraaid uit. Na de meest bizarre week uit hun bestaan hebben ze besloten voorlopig 'uit de lucht te gaan'. Geen interviews meer, geen publieke uitspraken. "Iedereen heeft recht op zijn eigen rouw, wij hebben die van ons nog niet kunnen hebben", zegt Fortuyn. "Daar gaan we nu de tijd voor nemen. Als het nodig is, komen we na de verkiezingen weer terug."

Marten Fortuyn wil geen publieke rol gaan vervullen en al helemaal niet de politieke arena betreden. "Daar ben ik totaal ongeschikt voor", zegt hij eerlijk. "Maar de erfenis die Pim op onze schouders heeft gelegd, is een enorme verantwoordelijkheid voor zijn gedachtegoed van vrijheid voor het individu en democratie. Ik ben geen Don Quichotte, ik wil wel een steentje bijdragen aan hetgeen Pim op gang heeft gebracht."

De familie Fortuyn hoopt dat de grote betrokkenheid van de burgers niet zal uitlopen op een desillusie, zoals in België is gebeurd na de Witte Mars, de massale betoging van mensen die protesteerden tegen misstanden bij politie en justitie na de kindermoorden van Marc Dutroux. "Toen hadden er echte leiders op kunnen staan. Van dat momentum is nu niets meer over", meent Fortuyn.

"Ik hoop dat het in Nederland wel doorgaat, dat het individu weer zijn volledige waardigheid terugkrijgt, dat de politiek weer van de mensen wordt. Als dat zou gebeuren, dan denk ik dat ik de zin van deze zinloze daad wel zou kunnen zien."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.