De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Aanzet tot haat tegen Fortuyn'
Aangifte Spong tegen
politici en kranten

   
 

AMSTERDAM - Pim Fortuyns advocaten Spong en Hammerstein hebben aangifte gedaan tegen D66-leider Thom de Graaf, PvdA-wethouder Rob Oudkerk in Amsterdam en VVD-partijvoorzitter Bas Eenhoorn wegens het aanzetten tot haat.

De advocaten menen dat deze politici en een aantal journalisten met hun uitspraken voedingsbodem hebben gegeven aan de moord op de politicus.

Advocaat mr. Chris Veraart is op zijn beurt bereid om alle politici die door zijn collega's Spong en Hammerstein worden aangeklaagd, gratis te verdedigen. "Ik vind de handelwijze van beide strafpleiters volstrekt onaanvaardbaar. Het schaadt bovendien het aanzien van de Nederlandse advocatuur", verklaarde gisteren een geïrriteerde Veraart. "Iedereen die enig verstand van ons strafrecht heeft, weet dat deze aangiften tegen onder anderen PvdA-voorman Melkert en Paul Rosenmöller (GroenLinks), kansloos zijn. Ook advocaten dienen in deze emotionele sfeer met kalmte en verstand te handelen. Het lijkt op misbruik van het recht."

De aangifte tegen de politici is in behandeling genomen door het openbaar ministerie in Rotterdam.

Verder is ook tegen VARA-presentator en Volkskrant-columnist Marcel van Dam aangifte gedaan, alsmede tegen Peter Storm (De Socialist), Matty Verkamman (Trouw) en de gehele redactie van NRC Handelsblad.

PvdA'er Rob Oudkerk is woedend en noemt de aantijgingen dat hij Fortuyn vergeleken heeft met Mussert 'volstrekt onjuist en schandalig'. Hij beraadt zich op stappen.

Tegelijkertijd heeft de Haarlemse advocaat Koenen een kort geding aangespannen tegen Spong en Hammerstein. Hij eist dat zij stoppen met de publiciteit over hun aangifte, omdat zij het gevaar op een nieuwe aanslag zouden vergroten.

Hammerstein is niet onder de indruk van Koenen: "Behalve dat u zich in strijd met de gedragsregels presenteert als 'advocaat van het Nederlandse volk', bent u de domste van alle domme mensen over wie ik de afgelopen dagen heb gehoord."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.