De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Volkert van der G.
blijft zwijgen

   
 

door Harrie Nijen Twilhaar en Jolande Westdorp AMSTERDAM - Als een volleerd terrorist blijft de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn, de Harderwijker Volkert van der G. (32), zwijgen. "Behalve het noemen van zijn naam heeft de verdachte de afgelopen dagen geen enkele verklaring afgelegd", aldus een woordvoerster van justitie in Amsterdam.

Uit een achtergrondonderzoek door deze krant blijkt dat Van der G. onder meer betrokken is geweest bij zeer radicale, linkse politieke actiegroepen zoals de Wageningen Underground Resistance.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Van der G. ...geen eenmansactie... (Foto: WFA HERMAN STOVER)
Verder staat vast dat de Harderwijker nauwe banden met het Dierenbevrijdingsfront heeft. Bronnen meldden dit weekeinde dat Van der G. recent in Engeland de harde kern van actievoerders tegen de bontindustrie heeft ontmoet. Justitie beaamt koortsachtig onderzoek te doen naar contacten en achtergronden van Van der G. Het OM gaat er nog steeds vanuit dat de moord op Fortuyn een eenmansactie was.

De recherche beschikt echter over videobanden van bewakingscamera's van een hotel in Breda waar Van der G. samen met twee mannen werd gezien. Twee getuigen die hem van foto's in De Telegraaf herkenden, zijn gisteren door de recherche gehoord. Daarnaast bestudeert het onderzoeksteam momenteel banden van een lokale televisiezender die opnamen maakte bij het hotel waar Fortuyn vlak voor zijn dood was. "Wij hebben nog geen honderd procent zekerheid dat de verdachte in Breda was. Is dat wel zo, dan komt de zaak uiteraard in een ander daglicht te staan", aldus justitie.

Lijsttrekker Fred Teeven van Leefbaar Nederland zegt op grond van zijn ervaring als officier van justitie dat Van der G. "onmogelijk" alleen kan hebben gehandeld. "Hij heeft geen criminele antecedenten. Hij heeft dus minimaal een kennissenkring gehad die hem heeft geholpen bij het volgen van schietlessen, het verkrijgen van een wapen en plattegronden van woonhuizen en het selecteren van doelwitten."

Woordvoerster C. van den Bos van de Wageningen Underground Resistance (WUR) kent Van der G., maar onthoudt zich van commentaar "totdat hij een verklaring heeft afgelegd".

WUR maakt deel uit van het Politiek Autonoom Infocentrum in Wageningen, waar actievoerders vanuit een 'anti-autoritaire en anti-kapitalistische' levensvisie actief zijn. Zowel de WUR als Milieu Offensief - waar Van der G. werkte - staat in verband met milieuactivisten en krakersorganisaties.

Volgens Teeven dient de politie die verbanden na te gaan. Hij vraagt zich verder af hoe degenen die Fortuyn met taarten belaagden, Nieuwspoort zijn binnengekomen. De commissie die de beveiliging van Fortuyn onderzoekt, dient volgens hem te bekijken wat met zulke informatie is gedaan. "De vraag is of de BVD een analyse heeft gemaakt. Als daaruit bleek dat er geen reële dreiging voor Fortuyn was, had de BVD een slechte informatiepositie bij extreemlinks. Als ze wel wisten dat Fortuyn voor zijn leven had te vrezen, is het de vraag hoe de communicatie tussen Binnenlandse Zaken en politie is verlopen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.