De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Moordenaarspartij
in Sierra Leone

   
 

door Teije Brandsma FREETOWN - Hoe maak je van een groep psychopaten een politieke partij? Je plakt gewoon de letter 'p' achter de naam van je organisatie. Dat is wat de RUF-rebellen in Sierra Leone deden, in de hoop te winnen bij de verkiezingen van komende dinsdag. "Zelfs de duivel heeft nog enkele vrienden", zegt een inwoner van Freetown. De RUFP krijgt naar verwachting slechts enkele zetels.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 29kb)
RUF-secretaris Jonathan Kposowa heeft een schilderij van van zijn leider, de voor tienduizenden moorden verantwoordelijke Foday Sankoh, neergezet op een stapel dozen.
Het is druk in de hal van het hoofdkantoor van de RUFP in de Siaka Stevensstraat in Freetown. Tientallen jongeren verdringen elkaar in het portaal van het gebouw, dat geel en groen is geverfd; de nieuwe kleuren van een beweging die zich probeert te profileren als een professionele partij die het land kan besturen. De jongeren oefenen een lied dat tot aan 14 mei gezongen moet worden als onderdeel van de campagne.

"Ik ben de leeuw van Sierra Leone", schreeuwen ze het uit. Het lied, dat uit maar drie regels bestaat, gaat over een leeuw die geen angst kent. Het slaat op Foday Sankoh, de RUF-leider die sinds twee jaar in een cel in Freetown op zijn proces wacht. Hij is verantwoordelijk voor de dood van tienduizenden mensen. Zijn beweging maakte er een specialiteit van handen en voeten van vooral bewoners van het platteland af te hakken. Dat bleek een effectieve manier om de angst onder de bevolking erin te houden.

Vereerd

Sankoh wordt op een bijna religieuze manier vereerd door de ex-RUF'ers. "We zien hem als een soort Mozes, die zijn volk de weg wijst", zegt RUFP-secretaris JonathanKposowa. Even later vergelijkt hij Sankoh met Jezus, die de zonden voor zijn volk op zich nam. "Zo is Sankoh ook. Hij zit nu in de cel te boeten voor wat wij fout hebben gedaan." Kposowa geeft toe dat zijn beweging fouten heeft gemaakt. Hij ontwijkt de vraag of hij zelf ook mensen heeft vermoord.

Kposowa zegt wel dat hij en de andere RUFP-leden bereid zijn zich te verantwoorden als er een tribunaal wordt opgericht om de schuldigen te berechten. "Zelfs als er maar één persoon overblijft en de rest in de gevangenis belandt, dan weet ik nog zeker dat die ene persoon in staat is de bevolking op een democratische manier voor de RUFP te mobiliseren."

Dat is maar de vraag. Bijna niemand in Sierra Leone heeft sympathie voor de moordenaars van een van Afrika's meest barbaarse bewegingen. Kposowa, die ook weet dat zijn partij niet populair is, zegt: "Als we deze verkiezingen niet winnen, dan doen we over vier jaar weer een poging op democratische manier aan de macht te komen. Als we nu verliezen, gaan we niet opnieuw de bush in, we zijn nu een politieke partij. We hebben onze wapens ingeleverd."

Verstopt

De VN gaan ervan uit dat de ex-rebellen hun wapentuig, dat ze vooral door de verkoop van diamanten verkregen, voor het grootste deel hebben verstopt. Er werden de afgelopen maanden ruim 16.000 geweren, pistolen en automatische wapens ingeleverd. Een deel daarvan functioneerde echter al niet meer. Naar schatting zijn duizenden wèl werkende wapens begraven in de jungle in het oosten.

De RUF is de afgelopen twee jaar ineengeschrompeld van een rebellenbeweging die 85 procent van het land in handen had, tot een organisatie die militair niets meer voorstelt. De beweging maakte een enorme fout door enkele jaren geleden Guinee aan te vallen. De Guineese strijdkrachten, die veel sterker bleken, vernietigden de beweging daarna snel. Het doortastende optreden van Britse militairen en de 17.000 man sterke VN-troepenmacht in het land brachten vrede.

In de loop van zijn betoog wordt Kposowa steeds ongeloofwaardiger. Honderden VN'ers werden twee jaar geleden ontvoerd door de RUF. Kposowa formuleert het anders. "We hebben hen veilig opgesloten, omdat er dievenbendes in de buurt waren die hun kwaad wilden doen. We gaven hun bescherming." Om toch nog iemand te hebben die in staat is de partij enigszins professioneel te presenteren, heeft de RUFP de afgelopen weken Paolo Bangura als kandidaat naar voren geschoven. Deze man was vroeger advocaat en niet lid van de RUF.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.