De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rel Japan-China
over asielzoekers

Van onze medewerker

   
 

Patrick Buis TOKIO - Beelden van schreeuwende Noord-Koreaanse vrouwen en een huilende peuter die op het terrein van een Japans consulaat in Noordoost-China tegen de grond worden gewerkt door Chinese politiemensen, hebben gisteren in Japan een golf van verontwaardiging teweeggebracht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Twee Chinese politieagenten houden een Noord-Koreaanse vrouw tegen bij de Japanse ambassade in de hoofdstad Peking. (Foto: REUTERS)
De Japanse premier Junichiro Koizumi reageerde woedend en zei dat de Chinese politie de internationale diplomatieke conventies heeft geschonden door zonder toestemming het consulaat te betreden.

Een Noord-Koreaanse familie, bestaande uit twee mannen, twee vrouwen en een 2-jarig meisje, zocht haar toevlucht in het consulaat om politiek asiel aan te vragen. Op het terrein van het Japanse consulaat in de Chinese stad Shenyang, tussen de Noord-Koreaanse grens en de Chinese hoofdstad Peking, werden zij overmeesterd. Aanvankelijk meldde Peking slechts twee mannen gearresteerd te hebben op het terrein van het consulaat. Twee vrouwen en een kind zouden buiten de poort in hechtenis zijn genomen. Maar de Japanse zender NHK zond donderdagavond videomateriaal uit waarop duidelijk te zien was dat de Chinese agenten de twee vrouwen en het kind van het terrein afsleepten.

Indruk

Met name de hartverscheurende beelden van de moeder die krampachtig haar kind probeert te beschermen tegen de gewelddadig optredende agenten, veroorzaakten grote consternatie. Duidelijk is te zien hoe het kind wordt bedolven onder de vechtende mensen. Wanneer het meisje zich weet los te wrikken, kijkt ze huilend toe hoe haar moeder wordt overmeesterd. Het meisje heeft met haar twee recht omhoog staande staartjes en roze pakje een onuitwisbare indruk gemaakt.

De Japanse onderminister van Buitenlandse Zaken Yukio Takeuchi heeft de Chinese ambassadeur in Japan, Wu Dawei, gevraagd de vijf Noord-Koreanen over te dragen aan Japan. Volgens ambassadeur Wu probeerde de politie echter slechts de veiligheid van het consulaat te waarborgen door verdachte personen te verwijderen.

Pet

De kritiek richt zich niet alleen op China, maar ook op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de video is duidelijk te zien dat een aantal Japanse consulaatmedewerkers staan toe te kijken terwijl de vrouwen naar buiten worden gesleept. Een Japanse functionaris raapt een pet op die een van de Chinese agenten tijdens de worsteling heeft verloren. Hij geeft de pet terug aan de agent en maakt een praatje met hem, zonder zich te bekommeren om de afgevoerde familie.

Zowel het kabinet als de geschokte televisiekijker heeft hierop met grote verontwaardiging gereageerd. Koizumi heeft opdracht gegeven tot een onderzoek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.