De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Moordenaar wilde al
in Breda toeslaan'

Van onze verslaggevers

   
 

BREDA - De vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. (32), lijkt enkele uren voor de aanslag in Hilversum al in Breda te hebben willen toeslaan. Dat blijkt uit verklaringen van diverse getuigen die de Harderwijkse milieuactivist maandagmiddag ruim twee uur lang zagen rondhangen op het parkeerterrein van Hotel Brabant, waar Fortuyn aanwezig was om vragen van kiezers te beantwoorden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
(Foto: WFA HERMAN STOVER)
Ook heeft een getuige gezien dat Van der G. in het gezelschap van twee mogelijke handlangers was. Een en ander is vastgelegd op de videobanden van drie bewakingscamera's bij het hotel. De politie heeft deze tapes in beslag genomen.

De verdachte heeft waarschijnlijk van de geplande aanslag moeten afzien omdat er bewaking voor de bijeenkomst in Breda was ingehuurd. Direct nadat Fortuyn het hotel verliet om naar Hilversum te vertrekken, zijn de drie mannen in twee auto's achter hem aangereden, zo melden de twee getuigen, wier namen bij deze krant bekend zijn.

Een medewerker van een tegenovergelegen autogroothandel heeft Volkert van der G. aan de hand van tv-beelden herkend. "Ik weet zeker dat hij het was. Hij droeg een spijkerbroek, zo'n vies bruin leren jasje en een roodachtige baseballpet."

"Hij sprak regelmatig met twee mannen. Die hadden hun witte Peugeot 604 diesel uit 1990 op het parkeerterrein staan. Je kon meteen zien dat die gasten hier niet thuishoren, dus ik hield ze extra in de gaten. Ze gedroegen zich verdacht en liepen constant rond."

"Die Volkert kwam ook nog even naar onze auto's kijken. Dan liep hij weer naar de zij-ingang, dan sprak hij weer met de ene, dan weer de andere man. Dan stonden ze weer met zijn drieën bij elkaar te smoezen. Afschuwelijk, je moet er toch niet aan denken dat ze hier al wilden toeslaan."

Ook een salesmedewerkster van Hotel Brabant zegt Van der G. beslist te hebben herkend. Zij zag de man uit een rode auto springen toen zij om 13.45 uur het parkeerterrein afreed. Volgens de hotelmanager had de verdachte zijn auto fout geparkeerd pal naast de zij-ingang, op zo'n 20 meter afstand van de Daimler van Fortuyn. Justitie heeft bevestigd dat Van der G. een rode auto heeft.

Het openbaar ministerie heeft gisteren een uitgebreid onderzoek bij Hotel Brabant ingesteld. Twee rechercheurs uit Hilversum hebben verder de gastenlijst opgevraagd bij dagblad BN/De Stem, dat de verkiezingsbijeenkomst organiseerde. Op deze lijst komt de naam van Van der G. overigens niet voor.

Inmiddels is de moeder van de moordverdachte, Anneke, ondergedoken. Volgens een bekende moet de vrouw volledig zijn ingestort. De rolluiken van haar riante bungalow in een Zeeuwse badplaats zijn sinds donderdagavond hermetisch gesloten. "Die arme vrouw", aldus een buurman. "Haar zoon kwam haar regelmatig opzoeken. Maar zij heeft met niemand in de buurt contact. Ze leeft op zichzelf."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.