De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Advocaat van Volkert van der G.
bekende linkse strafpleiter

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - In Istanboel en Ankara wordt ze omschreven als 'de advocaat van de duivel', omdat ze PKK-leider Abdullah Öcalan bijstaat. De Amsterdamse strafpleiter mr. Britta Böhler is, samen met haar collega's A. Franken en V. Koppe, sinds enkele dagen ook de advocaat van de extreemlinkse milieu-radikaal Volkert van der G. (32), de dader van de moordaanslag op Pim Fortuyn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 17kb)
Britta Böhler ...onbereikbaar... (Foto: ANP)
Böhler is een politiek geëngageerde advocaat. De 41-jarige advocaat werd geboren in het Duitse Freiburg. Ze studeerde cum laude af en promoveerde. Al in haar jeugd toonde ze bewondering voor de linkse idealen.

Zo las Britta Böhler al op jeugdige leeftijd de publicaties van Ulrike Meinhoff van de Rote Armee Fraktion (RAF), de terroriste die met bloedige aanslagen het wereldnieuws haalde. "Meinhoff was buitengewoon intelligent, schreef als journaliste schitterende essays", zo zei Böhler twee jaar geleden in een interview met deze krant. "Ze zag geen andere weg meer dan die van het geweld. Zoiets intrigeert me. Maar mijn belangstelling stopte toen haar bommen ontploften." De betrokkenheid bij links werd de advocaat met de paplepel ingegoten. Haar ouders bekogelden destijds de conservatieve Franz Josef Strauss met tomaten, omdat ze tegen de bewapening van de Bondsrepubliek waren.

Britta Böhler spreekt vol overgave en met vuurspuwende ogen als het om de politieke zaken in haar praktijk gaat. Ze leidt onder meer een advocatenteam dat PKK-leider Abdullah Öcalan bijstaat. De advocate zei daarover onder meer: "De strijd van de PKK is een rechtvaardige strijd. Als strafpleiter verdedig je je cliënt. Je hoeft daarmee niet alle PKK-daden goed te praten. Beide kanten moeten zich voor hun optreden verdedigen."

Het kantoor van Böhler aan de Amsterdamse Herengracht verdedigt traditioneel linkse activisten. Tijdens de Eurotop in Amsterdam stond op het 'EU Rot Op Arrestantenpamflet' het advies om na arrestatie contact op te nemen met het advocatenkantoor van Böhler. Ook de Italiaanse journalisten die tijdens de finale van het EURO 2000 in Rotterdam werden opgepakt, wisten de weg naar de Herengracht te vinden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.