De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Partijgenoten Fortuyn naar onderduikadres

door Sjuul Paradijs en Jolande Westdorp

   
 

door Sjuul Paradijs en Jolande Westdorp ROTTERDAM - In de auto van de moordenaar van Pim Fortuyn, Hardewijker Volkert van der G. (32), zijn gedetailleerde plattegronden aangetroffen van de woningen van Fortuyn en drie van zijn partijgenoten, de kandidaat-Kamerleden Jim Janssen van Raay, Joost Eerdmans en Hans Smolders.

Onmiddellijk na de vondst zijn de drie Kamerkandidaten van de Lijst Pim Fortuyn ondergedoken en worden zij dag en nacht bewaakt door zwaar gewapende politie-lijfwachten.

Uit de scherpe veiligheidsmaatregelen blijkt dat politie en justitie rekening houden met meer aanslagen. "Wij kunnen dit niet uitsluiten", aldus justitiezegsman R. Meulenbroek.

Ex-CDA'er Janssen van Raay, 3e op de lijst LPF, Joost Eerdmans, voormalig rechterhand van burgemeester Opstelten en nummer 19 op de lijst en nummer 26 Hans Smolders krijgen 24-uurs bescherming.

Zij verplaatsen zich in gepantserde personenauto's.

Ook voor de woning van Joao Varela, 2e op de lijst, staat een portakabin waarin agenten de wacht houden. Daarnaast krijgen enkele kopstukken van Leefbaar Rotterdam momenteel persoonlijke politiebewaking.

Groot alarm

Na het opduiken van de woningschetsen, waarover de top van de LPF door justitie werd ingelicht, is groot alarm geslagen. De angst onder Kamerkandidaten voor meer politieke aanslagen is groot.

Voorbereiding

Vermoed wordt dat aan de moord op Pim Fortuyn een goed geplande voorbereiding is voorafgegaan. Behalve met de tijd die gemoeid was met het bestuderen van de situatie op het Mediapark in Hilversum, verdiepte Van der G. zich zowel in de woonomstandigheden van zijn tegenstanders als in plek voor een aanslag. Door de gerechtelijke procedures die hij voor de Vereniging Milieu Offensief voerde, kende Van der G. alle trucs om bij locale overheden plattegronden van bedrijven of woonhuizen boven water te krijgen.

Ook bij de uitvoering van zijn aanslag liet Van der G. niets aan het toeval over. Niet alleen vuurde hij van dichtbij meerdere kogels af op vitale lichaamsdelen van Fortuyn, Van der G. gebruikte tevens een ongebruikelijk zwaar kaliber 9 mm-pistool. "Zijn enige intentie was om te doden", aldus een veiligheidsdeskundige.

Fotoflitser

Zijn andere potentiële doelwitten, Janssen van Raay, Eerdmans en Smolders lijken bovendien te zijn geschaduwd. Zeer opmerkelijk is dat Eerdmans recent in het holst van de nacht bij zijn huis door een onbekende is gefotografeerd. De politicus heeft twee keer een fotoflitser gezien, maar zocht daar toen weinig achter.

Bronnen binnen de LPF vermoeden dat achter de moordaanslag andere motieven schuilen dan die van de 'dolgedraaide en overspannen' activist die het milieu wilde beschermen. "Omdat vier plattegronden zijn gevonden, moet er sprake zijn van een samenzwering in plaats van een eenmansactie".

Pelsdierfokkers in het hele land, zelf vaak het doelwit van brandstichting en zware vernielingen, zeggen altijd met lede ogen te hebben aangezien hoe de als 'meedogenloze fanaticus' geschetste Volkert van der G. kon beschikken over tekeningen van hun bedrijven en woonhuizen. "Wij zijn altijd bang geweest hij de plattegronden doorspeelde aan radicale milieuactivisten".

De nauwe banden tussen Van der G. en zeer radicale actievoerders werden bevestigd na een handgemeen in Nijmegen tussen nertsfokkers en milieu-activisten. Toen de aangeklaagde pelsdierhouders voor de rechtbank in Arnhem verschenen, zat Van der G. gebroederlijk met de activisten op de publieke tribune. Hij blies met hen de aftocht, toen de advocaat van de nertsfokkers de activisten als een extreem gevaarlijke groepering in ons land neerzette.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.