De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  KNVB-directeur Harry
Been leest UEFA les

   
 

AMSTERDAM - door Valentijn Driessen -Zonder terughoudendheid wist de UEFA de avond van de moord op Pim Fortuyn dat de finale van de UEFA Cup tussen Feyenoord en Borussia Dortmund door zou gaan. Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam trok gisteren aan de rem en liet weten dat de beslissing in handen van het stadsbestuur lag. Later in de middag ging het licht op groen, maar accepteert Rotterdam slechts een ingetogen finale-avond. KNVB-directeur Harry Been stond als afgevaardigde dichtbij de UEFA officials. ,,Ik heb ze duidelijk moeten maken wat er hier in Nederland is gebeurd en welke betekenis Fortuyn ook had in Rotterdam."

De stad van Fortuyn, waar meer dan drie op de tien mensen hun stem op de politicus van Leefbaar Rotterdam uitbracht tijdens de gemeenteraadsverkiezing. ,,Ik heb het de UEFA allemaal moeten uitleggen, bijvoorbeeld dat hij niet te vergelijken viel met Le Pen. Uiteindelijk heb ik de UEFA-mensen wel kunnen overtuigen dat het niet een finale kon worden zoals normaal."

Overigens hadden niet alle UEFA-afgevaardigden de lessen van Been begrepen. De persconferentie van de Feyenoorders Bert van Marwijk, Pierre van Hooijdonk en Edwin Zoetebier werd onderbroken door een persvoorlichter Frits Ahlstrom van de Europese voetbalbond, die de verzamelde media dwingend verzocht om vragen over het voetbal te stellen en niet over de aanslag.

Toen dit niet gebeurde omdat ook het drietal achter de tafel vol was van de verschrikkelijke gebeurtenissen vond Ahlstrom het opnieuw nodig in te grijpen. Hooghartig, zonder gevoel voor de situatie zoals vaker bij de UEFA. Of Van Marwijk, Van Hooijdonk en Zoetebier niet mans, niet volwassen genoeg zijn om eventueel 'nee' te zeggen tegen vragen als ze niet in staat zijn of niet willen antwoorden. Gelukkig toonden de Nederlanders bewogenheid, professionaliteit en volwassenheid zoals je verwacht van mensen, die ook trainer of voetballers zijn.

,,Wij beleven dit toch anders. Iemand die is vermoord in ons democratisch land, je gelooft het toch niet", aldus Been. ,,Een echte domper of Feyenoord wint of niet. Dertig procent van Fortuyns aanhangers komen hier vandaan en staan tegen Dortmund op de tribune. Daaraan kan je niet voorbij gaan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.