De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Grootste concurrent van Armstrong: "Het is uitgesloten dat ik de Tour nog haal"
Pijn tergt Ullrich

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - Jan Ullrich heeft zich na een ultieme test in het Zwarte Woud afgemeld voor de Tour de France. De 28-jarige Duitser en grootste concurrent van drievoudig Tour-winnaar Lance Armstrong ondervond bij deze zware krachtsinspanning andermaal te veel problemen aan zijn rechterknie. "Het heeft geen zin", concludeerde hij gistermiddag zwaar aangeslagen. "Iedere keer wanneer ik de intensiteit van de trainingen verhoog, heb ik weer pijn in de knie. Het is uitgesloten dat ik de Tour nog haal."

Nadat er in maart een rustperiode van drie weken werd ingelast, hervatte Ullrich vier weken geleden de training. In de Bayern-Rundfahrt op 22 mei of anders in de Ronde van Duitsland op 3 juni wilde hij zijn rentree in het peloton maken. Dit seizoen reed hij enkel in februari de Ronde van Qatar.

"In eerste instantie heeft Ullrich aan zijn uithoudingsvermogen gewerkt en de trainingsbelasting langzaam verhoogt", geeft Telekom-teamarts Lothar Heinrich aan. "Met het oog op de Tour moest er ook krachttraining worden gedaan. Ullrich heeft last van een ontsteking van de aanhechting van de pezen aan het bot van zijn knie. Bij een krachtuitoefening van tachtig tot negentig procent komt die ontsteking steeds terug en heeft hij last van pijn. Een goede voorbereiding op de Tour is daarom onmogelijk. Het is nu belangrijk om de blessure helemaal te laten genezen. We gaan hem niet onder druk zetten door naar een andere wedstrijd te kijken, omdat we zijn loopbaan niet op het spel willen zetten."

Jan Ullrich won in 1997 de Tour de France en eindigde vier keer als tweede. In 1999 moest hij 'La Grande Boucle' missen door een ontsteking in zijn meniscus. Opvallend was echter dat de voorbereiding op de Tour de laatste jaren steeds probleemloos verliep. Door overgewicht had hij aan het begin van het seizoen vaak een enorme conditionele achterstand, terwijl hij rond mei wel eens door griep werd geveld. Afgelopen week raakte de voormalig Oost-Duitser in opspraak nadat hij met een te hoog alcoholpercentage in zijn Porsche rondtoerde. Manager Walter Godefroot reageerde toen al redelijk ontzet. "Het is toch niet nodig dat wij een 28-jarige voortdurend aan het handje vasthouden."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 32kb)
Jan Ullrich (Foto: AP)
De olympisch kampioen heeft nog een contract tot eind 2003 bij Telekom. Toch zal Godefroot op korte termijn een gesprek met zijn kopman over de toekomst hebben. "Het is duidelijk dat Ullrich wel professioneel verder moet gaan", aldus Godefroot. "In dat gesprek zal er geen dreigende taal gesproken worden. Wij zullen in gezamenlijk overleg een schema opstellen waar Jan zich de komende maanden aan te houden heeft. Als hij dat niet doet, kunnen wij als ploeg weinig meer voor hem betekenen. Dit is een grote teleurstelling. Temeer daar ik het gevoel had dat Jan echt gemotiveerd was voor de Tour. Hij sprak er veel meer over dan voorheen. Hoewel hij al maanden geen wedstrijd heeft gereden, had hij ook zijn gewicht onder controle."

"Juist omdat ik voor het eerst sinds jaren conditioneel eens goed uit de winter ben gekomen, komt deze klap hard aan", gaf Ullrich zelf ook aan. "Ik had me helemaal op de Tour gefocust en wilde met een supervoorbereiding de strijd met Lance Armstrong aangaan. Dat kan ik nu vergeten."

De Telekom-formatie zal in de Tour de France de strijd om de gele trui nu links laten liggen. Godefroot: "We hebben geen andere renners voor het eindklassement. Bobby Julich en Alexandre Vinokourov zijn sterke coureurs, maar komen in de tijdritten en in het hooggebergte tekort. Het wil daarentegen ook niet zeggen dat we nu een hele ploeg rond Erik Zabel gaan samenstellen. Al komt Gian-Matteo Fagnini nu wel in aanmerking voor een Tour-plaats."

In het kamp van Armstrong werd de afmelding van Ullrich betreurd. In maart gaf de Texaan overigens zelf aan dat hij niet de Telekom-ster, maar de Italiaan Gilberto Simoni als zijn grootste concurrent. "Het is jammer, want de strijd met Ullrich gaf de Tour altijd een extra dimensie", was het korte commentaar van Armstrong.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.