De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Finale gaat ondanks brute moord op Pim Fortuyn door
Feyenoorders diep geraakt
   
 

door Jeroen Kapteijns - Grote verslagenheid, maar ook ongeloof en teleurstelling. De gezichtsuitdrukking van Feyenoord-trainer Bert van Marwijk gaf gistermiddag veel prijs. De moord op politicus Pim Fortuyn was zoals overal in Nederland keihard aangekomen bij de Feyenoorders. Juist in de laatste fase van de voorbereiding op de belangrijkste wedstrijd van het jaar, de UEFA-Cupfinale tegen Borussia Dortmund van vanavond, voelde iedereen bij de club zich diep getroffen door het persoonlijke en politieke drama. "Je merkte op de training dat iedereen er mee bezig was", vertelde Van Marwijk, die ook zijn eigen gevoelens niet wegstopte. "Ik heb het er ontzettend moeilijk mee. Ook in ons land praten ze met kogels. Het is ongelooflijk en te erg voor woorden dat dit is gebeurd. Als je het mij als persoon vraagt, heb ik mijn vraagtekens of wij de finale nu wel moeten spelen."

Van Marwijk gaf uiting aan zijn gevoel even voordat de Feyenoord-selectie vroeg in de middag vertrok naar het trainingskamp in Hotel De Arendshoeve in Bergambacht. Het was verbazingwekkend dat de trainer op dat moment nog niet op de hoogte was van het officiële bestuursstandpunt, dat geheel anders luidde. "Met het bestuur heb ik nog geen contact gehad. Gewoon omdat het er nog niet van gekomen is. Vanochtend ben ik hier naar toe gegaan en meteen gaan trainen zonder dat ik iets had gehoord van de voorzitter. Wat ik nu zeg, is mijn persoonlijke standpunt", aldus Van Marwijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Keeper Edwin Zoetebier, trainer Bert van Marwijk en topscorer Pierre van Hooijdonk (vlnr) zitten er zichtbaar aangeslagen bij.
Het Feyenoord-bestuur stond op het standpunt dat de finale doorgang moest vinden. "Als het aan ons ligt, wordt er gewoon gevoetbald", betoogde woordvoerder Jan D. Swart. "Maar ons wordt niets gevraagd, want dit is een beslissing die genomen wordt door de lokale autoriteiten in samenspraak met de UEFA. Er zijn echter bijna geen andere mogelijkheden. De wedstrijd één dag uitstellen heeft geen zin en als je de wedstrijd naar volgende week wilt verplaatsen, stuit je op het probleem dat dan voor veel spelers de voorbereiding op het WK al is begonnen."

Ook de UEFA was van meet af aan van mening dat de finale doorgang moest vinden en dus realiseerde Van Marwijk zich gisterochtend direct dat de voorbereiding op het treffen met Dortmund zo goed en zo kwaad als het ging moest worden afgerond.

"De afgelopen weken hebben we geen geluk gehad met het programma, maar doordat de wedstrijd tegen Willem II nergens meer om ging, kregen we toch anderhalve week de tijd om ons goed voor te bereiden op de finale. Dat is ook allemaal goed verlopen. De wedstrijd tegen Willem II zijn we zonder kleerscheuren doorgekomen en de eerst nog geblesseerde Patrick Paauwe en Robin van Persie maken weer deel uit van de groep. De dopingzaak rond Ebi Smolarek en zeker de moord op Fortuyn zijn echter sportief gezien heel slechte zaken die ons nu overkomen", vertelde Van Marwijk, waarbij de diepe teleurstelling en het ongeloof doorklonken in zijn stem. Ook de spelergroep van Feyenoord reageerde geschokt op de tragische dood van hun markante stadsgenoot. "Iedereen is enorm geschrokken. Zoiets verwacht je in Amerika, niet hier", aldus de Deen Jon-Dahl Tomasson. "Het is te triest voor woorden dat dit kan gebeuren", vond doelman Edwin Zoetebier.

Het animo om te spelen was desalniettemin groot in de spelersgroep. "Gelukkig is het een beslissing van de UEFA en hoef ik die niet te nemen, want ik heb dit seizoen al genoeg beslissingen moeten nemen", doelde Tomasson op zijn besluit om naar AC Milan te verkassen. "Maar ik wil hier ook goed afscheid nemen. De finale is de mooiste wedstrijd uit onze carrière tot nu toe. Weken hebben we daar naar toe geleefd en nu wil ik hem dan ook spelen." De vraag die nog het langst onbeantwoord bleef, was die over het wel of niet doorgaan van de huldiging in het geval dat Feyenoord de finale zou winnen. Ook daarover had Van Marwijk een uitgesproken mening. "Aan een eventuele huldiging moet ik al helemaal niet denken. Het lijkt mij niet gepast om in deze omstandigheden feest te gaan vieren."

Van Marwijk was toen hij deze woorden uitsprak onwetend van de opvatting van het Feyenoord-bestuur, dat ook een eventuele huldiging doorgang wilde laten vinden. "Ook nu moeten de mensen zich kunnen uiten", betoogde woordvoerder Swart. Uiteindelijk gingen de Rotterdamse autoriteiten daar niet in mee en besloten uit piëteit voor de overledene alle festiviteiten te schrappen. Een beslissing die in het verlengde lag van wat Van Marwijk eerder die dag al had verzucht. "De finale zal nooit meer de finale zijn. Het is doodzonde dat dit is gebeurd."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.