De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sterspeler Tomas Rosicky vindt UEFA Cup klein compromis voor gemist WK
Honger niet gestild
   
 

door Raymond Kerckhoffs - Op de lauweren rusten mag het zeker niet genoemd worden. Daarvoor is de motivatie bij Borussia Dortmund te groot om vanavond de tweede hoofdprijs binnen vijf dagen te veroveren. Na het behalen van de landstitel is die gretigheid niet op het oefenveld terug te vinden. Enkel met looptrainingen en gisteravond nog een ontspannen partijtje werden de resterende dagen overbrugd. Over een tactisch meesterplan om Feyenoord te bejegenen leek de 34-jarige Matthias Sammer zich in de zonovergoten Kuip vooralsnog niet druk te maken.

De volksclub uit het Roergebied gaat uit van de eigen kracht en zal vanavond zijn eigen vertrouwde spel spelen. Van enige aanpassing aan de tegenstander lijkt geen sprake. Over de tactiek van Feyenoord wilde Sammer dan ook nauwelijks spreken. Gisteravond laat na het avondeten kreeg de selectie pas voor het eerst de videobanden van de Rotterdamse opponent te zien. "De spelers beseffen dat ze maar eenmaal in hun leven zo'n bijzondere week beleven", benadrukte Sammer zijn werkwijze. "Voor deze finale hoef ik niemand aan te sporen. Iedereen beseft hoe bijzonder het is om nu nog die tweede hoofdprijs te veroveren."

Dit in tegenstelling tot Bert van Marwijk, die het grootste gevaar van zijn tegenstander wel bij naam durft te noemen. "Verdedigend kun je niet makkelijk een evenwicht tegen Borussia vinden", concludeerde de coach van Feyenoord. "Ten eerste moet je ver van je eigen doel spelen om de kopsterke Jan Koller in te tomen. Daarnaast mag je verdedigend niet te veel ruimte weggeven omdat met name hun vleugelspelers heel snel zijn."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Het grote Tsjechische talent Tomas Rosicky leeft ontspannen toe naar het duel met Feyenoord. (Foto: AP)
Een speler die Van Marwijk afgelopen zaterdag in de kampioenswedstrijd tegen Werder Bremen zeker opviel, was de centrale middenvelder Tomas Rosicky. De 21-jarige sterspeler van de geel-zwarten is het grootste talent van het Tsjechische voetbal en heeft in zijn tweede seizoen voor de Borussen reeds een groot aandeel in de titel gehad. Vorig jaar was hij de duurste transfer uit de geschiedenis van de Bundesliga. Voor circa 13 miljoen euro kocht Dortmund de technisch bijzonder begaafde speler van Sparta Praag. Dat geld heeft hij inmiddels al dubbel en dik waargemaakt. Niet alleen is hij het creatieve brein achter de meeste Borussia-aanvallen, tevens is hij de middenvelder met de beste traptechniek.

"Hij heeft alles wat een spelmaker van internationale topklasse nodig heeft", gaf de Tsjechische bondscoach Jozef Chovanec eerder aan. "Bij de lovende woorden van de buitenwereld sta ik maar niet al te lang stil", zegt de hoofdrolspeler zelf met een bescheiden glimlach. "Bij Borussia zijn meerdere sterspelers. Ik ben nog jong en kan nog veel leren van de oudere jongens in deze ploeg. Ik besef dat ik pas aan het begin van mijn carrière sta."

In eerste instantie oogt de 1,75 meter kleine en slechts 67 kilogram lichte Tsjech bovenal iel. In gewone kleding lijkt hij meer op een scholier dan op een topvoetballer. "Jongen, eet toch eens een schnitzel", berichtte het Duitse boulevardblad Bild toen Rosicky voor het eerst op de Duitse velden verscheen. Vanaf de eerste dag in het Roergebied swingt hij echter behendig over de as van het middenveld. Buiten de witte kalklijnen is hij daarentegen de bescheidenheid zelve.

"Ik ben trots dat trainer Matthias Sammer me aan het begin van het seizoen gevraagd heeft om met nummer tien te spelen. Als dé spelmaker. Dat was een enorme motivatie. Het kampioenschap is een beloning voor het hele team. Met Sparta Praag ben ik driemaal landskampioen geworden, maar deze titel is van een ander niveau. Dit is het absolute hoogtepunt uit mijn carrière en dat kan woensdag een vervolg krijgen. Ik wil internationaal ook een prijs winnen."

De 'kleine' Rosicky volgt het Nederlandse voetbal redelijk nauwgezet. Vooral het Nederlands elftal. "Iedere voetballiefhebber heeft immers bewondering voor het erkende spel van Oranje. Het is zonde dat Nederland op het aanstaande WK in Japan en Korea niet present is. Net als ons Tsjechisch elftal overigens. Nog steeds doet het me pijn dat we in de play-offs door België zijn uitgeschakeld. Op dat toernooi had ik mij heel lang verheugd. Nu ontmoeten we in de komende EK-kwalificatie Nederland. Dat zullen interessante ontmoetingen worden."

Beelden van Feyenoord zag de Dortmund-selectie gisteravond in het hotel in Rotterdam voor het eerst. "Feyenoord heeft de vorige ronde Inter Milaan uitgeschakeld. Dat zegt genoeg over de kwaliteit van de selectie", benadrukt Rosicky.

"Met het thuisvoordeel in De Kuip zijn zij dé favoriet. Wij zitten daarentegen in een euforie. De landstitel heeft ons extra gemotiveerd. De buitenwereld concludeert dat het voor ons moeilijk is om vijf dagen na de landstitel andermaal deze finale te spelen. Ik zie dat eerder als een voordeel. Wanneer we geen kampioen waren geworden, was de druk voor deze finale vele malen groter. Nu is iedereen redelijk zelfverzekerd. Nee, we zijn trots dat we deze finale hebben bereikt en willen ons meteen als Duits kampioen van de beste zijde laten zien. De UEFA Cup kan daarnaast voor mij een schrale troost zijn voor het gemiste WK."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.