De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Versatel verwacht geliefde Midkap-status te verliezen

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Mark Lazar ...geen klanten weggelopen...
AMSTERDAM - Het bestuur van telecombedrijf Versatel houdt er ernstig rekening mee dat het bedrijf volgende maand uit de Midkap-index valt. Het bedrijf heeft een negatief eigen vermogen, en heeft van de Amsterdamse beurs drie maanden de tijd gekregen om daar verandering in te brengen. De termijn daarvoor loopt over vier weken af. Financieel directeur Mark Lazar acht het bedrijf niet in staat die eis op tijd na te komen.

Het telecombedrijf heeft volgens Lazar meer dan drie maanden nodig om de zaken op orde te krijgen. Om uit de zwakke vermogenspositie te kruipen, heeft Versatel zijn obligatiehouders voorgesteld om hun stukken om te wisselen in aandelen en contanten. Daardoor krijgen de obligatiehouders 80% van het bedrijf in handen. Tegelijkertijd moet de schuldpositie van Versatel teruglopen van €1,7 miljard tot €17 miljoen.

Het voorstel van Versatel om de schuld drastisch te saneren, ligt al ruim één maand ter goedkeuring bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Er mogen geen misleidende uitspraken in het biedingsbericht staan. De Amerikaanse bureaucraten nemen daar tot ontevredenheid van Lazar ruim de tijd voor. De dertig dagen die voor een exercitie als deze staat, is inmiddels verstreken. De topman vreest dat de instemming van de SEC nog enkele weken op zich laat wachten. Daarnaast moeten de obligatiehouders akkoord gaan met de omwisseling van hun bezit. Ook daarover kan Lazar nog geen duidelijkheid verschaffen. De topman gokt erop dat zijn voorstellen door een grote meerderheid van de obligatiehouders zal worden gesteund. Als minder dan 99% wordt aangeboden, vraagt Versatel uitstel van betaling aan. Een groep beleggers, goed voor 33% van alle uitstaande obligaties, gaf al eerder aan de plannen te onderschrijven. Aandeelhouders stemden vorige week in.

Als de missie van Lazar slaagt, heeft Versatel nog voldoende kasgeld om het twaalf maanden uit te houden. Zijn geliefde notering aan de Midkap hoopt de financieel directeur begin volgend jaar weer binnen handbereik te hebben. Dan wordt de index opnieuw samengesteld. In de Midkap-index van Euronext Amsterdam staan middelgrote bedrijven genoteerd, de nummers 26 tot en met 50 van de beurs.

Of Versatel de afgelopen twee jaar niet anders had moeten opereren, zodat er niet zo'n enorme schuldenberg ontstond? Lazar vindt van niet: "Onze aandeelhouders kochten stukken, omdat ze achter onze plannen stonden. Ik denk dat we de juiste dingen hebben gedaan. Maar eerlijk gezegd, zou het me wel goed uitkomen, als de markt ook eens wat meezit." In de eerste drie maanden van dit jaar slonk het verlies tot €84,8 miljoen tegen €131,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet steeg met 9% tot 67 miljoen. De brutomarge klom van 35% naar 42%. Die marge ging omhoog omdat de positie van het bedrijf op de bedrijfsmarkt verbeterde. De handel met andere telecombedrijven liep wat terug.

De kwartaalcijfers van Versatel kwamen al met al iets hoger uit dan de financiële markten hadden verwacht. Verwacht wordt dat de telecommer in de tweede helft van 2004 een positieve kasstroom zal laten zien.

Volgens Lazar zijn er geen klanten weggelopen als gevolg van de schuldsanering. Wel zijn klanten kritischer geworden. Soms worden betalingsgaranties gevraagd en zijn contracten aangepast. Het prijswapen wil Lazar echter niet gebruiken om marktaandeel te handhaven.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.