De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eis voor
ziekenhuis-
cao 6 pct.

   
 

AMSTERDAM - Tijdens de vandaag begonnen cao-onderhandelingen voor de ziekenhuisbranche stellen de vakbonden een inkomensverhoging van 6% met een looptijd van één jaar voor. Dit is inclusief een verhoging van de eindejaarsuitkering. De huidige ziekenhuis-cao geldt voor 170.000 werknemers en loopt op 1 juli af.

Aan tafel bij de onderhandelingen zitten 5 werknemersorganisaties tegenover de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De bonden Abvakabo FNV, CFO en FHZ - goed voor 30.000 leden - hebben samen een voorstel ingediend. Hetzelfde geldt voor De Unie Zorg en Welzijn en Nu'91 -goed voor 14.500 leden. In grote lijnen zijn de werknemersorganisaties het met elkaar eens.

Behalve de forse salarisverhoging willen de vakbonden ook een verandering van de huidige verdeling van de betaling van de pensioenpremie. Nu betalen de werknemers 57% van de premie, over drie jaar moet dat volgens de bonden 50% zijn. Een verlaging van ruim 2% per jaar dus.

Verder wil de vakbeweging dat werknemers in de ziekenhuizen meer loopbaanperspectief krijgen. Er moet dus meer in opleidingen worden geïnvesteerd. Daarnaast moet ook het ziekteverzuim, dat gemiddeld zo rond de 7,5% ligt, actiever worden teruggedrongen. Volgens Unie-onderhandelaar Ed de Bruin moet hierbij vooral het accent op preventie worden gelegd.

Andere onderwerpen tijdens de onderhandelingen zullen onder meer de hoogte van onregelmatigheidstoeslagen, stageplaatsen en kinderopvang zijn.

Een woordvoerder van de werkgever, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), wilde geen mededelingen doen over de haalbaarheid van de voorstellen van de vakbonden. De vakbeweging verwacht echter zware CAO-onderhandelingen tegemoet te gaan. De bedoeling is dat voor 1 juli een akkoord wordt bereikt.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.