De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Opvolger Numico-topman wacht in VS forse uitdaging

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Producten van voedingsconcern Numico (Foto: ANP)
DEN HAAG - "Jij hebt Numico de afgelopen tien jaar grootgemaakt. En ook de stap naar de Verenigde Staten paste in de strategie." Lof van Robert Zwartendijk, voorzitter van de raad van commissarissen van Numico, voor Hans van der Wielen. De vertrekkende bestuursvoorzitter werd gisteren op een aandeelhoudersvergadering met veel dankwoorden uitgezwaaid. De topman laat Numico achter met de slecht presterende Amerikaanse dochters GNC en Rexall Sundown, die het concern vorig jaar in slecht weer brachten.

Bestuursvoorzitter Van der Wielen droeg gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering de hamer over aan Jan Bennink. De 45-jarige Bennink wilde nog niets kwijt over de manier waarop hij de onderneming weer in rustiger vaarwater wil brengen. "Daarvoor weet ik nu nog te weinig van het concern. Maar bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus denk ik daar wat meer over te kunnen zeggen."

Wel wilde hij de aandeelhouders iets over zichzelf vertellen en hij klinkt als de ideale 'nieuwe kapitein'. "Ik heb veel met mensen, merken en winstgevende groei."

Bennink werkte onder meer bij Procter & Gamble en Benckiser en naar eigen zeggen wordt zijn carrière gekenmerkt door producten als Pampers, Dreft en Calgon. De afgelopen zes jaar was Bennink president van de Danone Dairy divisie en wist hij onder meer van het gezondheidsdrankje Actimel een succes te maken. "En ik deed meteen ervaring op met gezondheidsvoeding", legde hij de link naar Numico. "Bovendien ben ik letterlijk met het bedrijf opgegroeid." 'Winstgevende

groei' is één van zijn stelregels. "Juist die combinatie is belangrijk, want dat maakt beide duurzaam."

Om de aandeelhouders gerust te stellen, maar wellicht ook om Van der Wielen een hart onder de riem te steken werd er tijdens de vergadering uitgebreid ingegaan op de groei die het concern de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt. De vele sheets die de revue passeerden lieten op allerlei mogelijke manieren zien dat het tot het jaar 2001 hosanna was bij Numico. Maar in dat jaar ging het mis. De verkoop van Zonnatura en de zuiveldivisie voorkwam dat Numico in de rode cijfers belandde. "We hebben veel huiswerk te doen", erkende Zwartendijk.

Van der Wielen gaat een jaar eerder met pensioen dan gepland, maar blijft als adviseur aan de onderneming verbonden. Hij nam, achteroverleunend in zijn stoel, nauwelijks deel aan het laatste optreden voor de aandeelhouders.

Op één vraag wilde hij nog wel zelf antwoord geven. Of Numico een lange termijn doelstelling voor de winst per aandeel heeft? "De afgelopen tien jaar groeide de winst per aandeel gemiddeld met 18%. Het zou het management niet misstaan om dat ook de komende tijd na te streven", geeft de vertrekkende topman de nieuwe een hele klus mee. Bennink liet weten er over na te zullen denken.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.