De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'ING pleegde valsheid in geschrifte in zaak-Pronk'

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - ING Groep heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Dat stelt directeur Ton Bazelmans van het bureau Santema Blonz op basis van een onderzoek dat hij heeft verricht in opdracht van de Rotterdammer Leen Pronk, die na een turbulent beleggingsavontuur financieel aan de rand van de afgrond is beland.

De zaak van Pronk tegen ING loopt al enige jaren. In 1998 besloot hij zijn vermogen van circa €400.000 te beleggen via de ING Bank. Binnen zes maanden ging zijn complete vermogen, dat hij in handen had gegeven van een beleggingsadviseur van de bank, er volledig doorheen.

Pronk liet het er niet bij zitten, en diende een klacht tegen ING in bij de toenmalige Klachtencommissie Beursbedrijf. De commissie wees de klacht echter af, mede op basis van een accountantsrapport van ING zélf. Daarin stelt de bankverzekeraar dat de beleggingsportefeuille van Pronk nooit een te lage dekkingswaarde (de ruimte die een belegger over heeft voor nieuwe aankopen) heeft gekend.

Ton Bazelmans, die eerder de Rabobank het vuur aan de schenen heeft gelegd in de veelbesproken affaire rond beleggingsclub D'n Anwas, veegt echter de vloer aan met het ING-rapport. Hij stelt in een eigen onderzoeksrapport vast dat de dekkingswaarde van beleggingsportefeuille van Pronk waarschijnlijk 127 dagen, maar in ieder geval 52 dagen, te laag was voor het doen van nieuwe aankopen. "Daarmee voldeed ING niet aan de zorgplicht die het had ten opzichte van de heer Pronk", stelt Bazelmans. Hij vindt dat ING zich met het in zijn ogen ondeugdelijke accountantsrapport bovendien schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte. Bazelmans gaat hiervan volgende week aangifte doen.

Pronk vocht gisteren met de onderzoeksresultaten van Bazelmans in de hand de conclusie van de Klachtencommissie Beursbedrijf aan bij de rechtbank in Amsterdam. De rechter doet binnen zes weken uitspraak of het afwijzen van zijn klacht al of niet terecht was.

Een ING-woordvoerder laat weten niet inhoudelijk te kunnen ingaan op de bevindingen van Bazelmans. "We blijven niettemin van mening dat het onderzoek van ING in deze zaak wel degelijk juist is."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.