De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX zet afdaling voort
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft gisteren de afdaling voortgezet. Het slechte beursklimaat in de Verenigde Staten en tegenvallend macronieuws zorgde opnieuw voor veel uitstappende beleggers. Ahold en CMG schaarden zich aan kop van de vele verliezers. De AEX-index sloot 0,9% in de min op 489,19 punten.

De moord op politicus Pim Fortuyn had geen wezenlijke invloed op het koersverloop. De volumes waren zelfs bovengemiddeld. Wel zorgde de aanslag voor verbijsterde handelaren. "Dit komt er nog eens bij. Iedereen met aandelen voelt zich al niet goed", verklaarde een van hen.

Meer zichtbare pijn leed de markt van de neerwaarts bijgestelde groeiverwachting voor de Europese economie. Brussel voorziet nu voor het tweede kwartaal een groei van 0,4% tot 0,7%, waar dat eerst 0,5% tot 0,8% was. Daar kwamen nog eens lager dan verwachte cijfers over de Duitse fabrieksorders bij. In maart liet de orderintake zelfs een kleine daling zien van 0,1% ten opzichte van de maand ervoor. Ondertussen stijgt bij de motor van de Europese economie de werkloosheid, waar op een daling was gerekend. Dat gaf al met al een somber beeld.

"Mensen schrikken snel", zegt Rene Lokenberg, directeur marktstrategie bij Van der Hoop Effectenbank. "De beurs heeft gretig willen anticiperen op een herstel in de tweede helft van dit jaar. Ondertussen verwacht men dat al terug te zien in de huidige bedrijfscijfers." Volgens Lokenberg begint de markt inmiddels 'oversold' te raken, al zit een volgende steun op 480 punten. Een ondergrens die gisteren in de loop van de dag al bijna even werd aangetikt.

Dat de slotstand enkele punten hoger lag, was mede te danken aan de Amerikaanse productiviteitscijfers, die hoger waren dan verwacht. Toch kon dit een fors koersverlies bij veel fondsen niet voorkomen. Automatiseerder CMG was de grootste daler onder de hoofdfondsen, met een verlies van ruim 5% op €2,65. Voor de val, die betekende dat de koerswinst van maandag ruim verdampte, kon geen verklaring worden gevonden.

Ook zwaargewicht Ahold moest fors terug, en wel met 4,9% naar €25,15. Op de gisteren gehouden aandeelhoudersvergadering kwam het supermarktconcern met de omzetcijfers over het eerste kwartaal naar buiten. Die zien er op het eerste gezicht gezond uit, met een groei van 22% naar €22,2 miljard. Overigens spelen overnames daarin een belangrijke rol; geschoond voor acquisities en valuta-invloeden komt de stijging op 5,4%.

Het waren echter niet de omzetcijfers die de beleggers de gordijnen injoegen. Dat was de extra kanttekening die Ahold bij haar winstprognose over 2002 (een groei van 15% per aandeel ten opzichte van 2001, exclusief valuta-invloeden en afschrijving goodwill) heeft geplaatst. De verwachting blijft weliswaar overeind, maar de uitkomst zal wél afhangen van ontwikkelingen in Spanje en Argentinië, en de hoogte van de inkomsten die met vastgoedverkopen worden behaald. Veel mitsen en maren dus. En daar houden beleggers niet van. Die willen zekerheid.

Datzelfde geldt ook voor Aegon, dat gisteren met eerstekwartaalcijfers naar buiten kwam. Net als Ahold-topman Cees van der Hoeven herhaalde bestuursvoorzitter Don Shepard, de opvolger van Kees Storm, de winstprognose, maar dan wel met twee slagen om de arm: onvoorziene omstandigheden en onzekerheid op de financiële markten. Sommige analisten vrezen dat er extra voorzieningen moeten worden genomen in verband met 'slechte' leningen. Effectenbank Stroeve stelt echter tevreden vast dat de 'watchlist' voor probleemkredieten niet is veranderd, en dat het extra opzij gezette bedrag van $200 miljoen (waarvan het zwaartepunt in de eerste helft van dit jaar zal vallen) is gehandhaafd. "Met andere woorden: de kwaliteit van de obligatieportefeuille lijkt niet te zijn verslechterd." De Haagse verzekeraar moest 2,56% terug op 24,70.

Ook Versatel voegde zich gisteren bij het cijfercircus. Het verlies slonk in de eerste drie maanden van dit jaar, en zelfs harder dan analisten hadden verwacht. Maar bij dit bedrijf is dat voor beleggers niet voldoende om de ordertelefoon te grijpen. De al op het strafbankje verkerende telecommer heeft een negatief eigen vermogen, en over vier weken loopt de termijn af die de beurs heeft gesteld om daar iets aan te doen. Lukt dat niet, dan valt het bedrijf uit de midkap. Financieel directeur Mark Lazar, die druk doende is de enorme schuldenlast te reduceren, denkt niet dat die deadline zal worden gehaald. Versatel sloot gisteren op €0,40, een daling van 4,76%.

Koninklijke Olie/Shell bleef met koersverlies van 0,2% op €58,70 redelijk liggen. Effectenbank Stroeve adviseert beleggers olie-aandelen minder zwaar in hun portefeuille te laten wegen, gezien de dreiging van een lagere olieprijs.

Paul Jansen 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.