De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aantal katholieken in kwart eeuw verdubbeld
   
 

door Maarten van Aalderen ROME - Er zijn ruim 1,45 miljard rooms-katholieken op de wereld, ofwel 17,3 op de honderd mensen. Deze cijfers hebben betrekking op het jaar 2000 en worden spoedig gepubliceerd in een jaarboek vol statistieken over de rooms-katholieke kerk.

De voorlaatste statistieken kwamen uit 1978, het jaar dat de Poolse kardinaal Karol Wojtyla paus werd. Toen waren er nog 'slechts' 757 miljoen rooms-katholieken op de wereld. Het aantal gelovigen van de kerk van Rome is flink gestegen, maar er is een addertje onder het gras. Het aantal rooms-katholieken in 1978 bedroeg 18 op iedere 100 mensen, dus is er een kleine achteruitgang. De reden is dat de wereldbevolking nog harder is gegroeid dan het aantal rooms-katholieken.

Toch is vooral in de Derde Wereld de rooms-katholieke kerk onder paus Johannes Paulus II als kool gegroeid. In Afrika is het aantal rooms-katholieken met maar liefst 137,4 procent toegenomen. Europa doet het slecht. Hier bedroeg de groei slechts 5,8 procent.

Een van de meest negatieve tendensen betreft de persoonlijke beschermheren van de paus die de douane van het Vaticaan vormen: de Zwitserse Garde. De Zwitserse jongens blijken niet meer warm te lopen om in het door Michelangelo ontworpen kleurrijke tenue en helm voor soldaat van de paus te spelen. Slechts 28 nieuwe rekruten hebben afgelopen maandag de eed in het Vaticaan afgelegd. Daarmee komt het totale aantal van de Zwitserse Garde op 93, terwijl de eenheid volgens het statuut uit 120 soldaten moet bestaan.

De Zwitserse Garde heeft een eeuwenoude traditie. Tijdens de plundering van Rome op 6 mei 1527 stierven 142 Zwitserse soldaten toen ze de paus verdedigden. De 42 die het slagveld overleefden, wisten het leven van de paus te redden. Door deze daad schreef het militaire korps, dat enkele jaren eerder in 1506 was gevormd om de veiligheid van de paus te garanderen, geschiedenis en werd de band tussen de pausen en de Zwitserse Garde voorgoed versterkt.

Discipline

Zojuist is er een campagne gevoerd in Zwitserland die het imago van de Zwitserse Garde moet versterken. De jongens die in aanmerking willen komen, moeten de Zwitserse nationaliteit hebben, rooms-katholiek zijn, ongetrouwd en minstens 1.74 meter lang. Daarnaast moeten ze over een ijzeren discipline beschikken.

Ze verdienen nauwelijks meer dan 1000 euro per maand, maar hebben gratis kost en inwoning en alle medische kosten worden gedekt. Ze moeten zich houden aan een zeer strak en disciplinair schema.

Volgens commandant Segmüller laten veel Zwitserse jongemannen het afweten omdat het economisch goed gaat in eigen land, zodat ze daar makkelijk een goede baan vinden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.