De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Het werk van een gek
   
 

DEN HAAG - Kiezerspannellid Ton Holthuis is zo boos over de moord op Pim Fortuyn dat hij ons zelf belt om te vragen of hij mag reageren. ,,Schokkend wat er is gebeurd. Ik vind het echt niet kunnen dat je iemand met wie je het niets eens bent zo de mond snoert", zegt de student. ,,Ik kan er niet over uit dat iemand zo laag kan zinken."

Op zijn school in Nijmegen hebben studenten en leraren gistermiddag twee minuten stilte gehouden. ,,Ik weet nu wel zeker dat ik ga stemmen. Dat voel ik als een verplichting", zegt Holthuis. ,,In het begin dacht ik dit is weer zo'n mannetje dat uit is op macht, maar later ben ik toch anders naar Fortuyn gaan kijken."

Geertje Dooren vindt het moeilijk om de juiste antwoorden te vinden. ,,Het is allemaal nog zo vers. Ik was niet gek van die man, maar ik vind dit vreselijk. Dit komt niet goed. We zijn in dit land toch vrij om te zeggen wat we willen?" De boekhoudster uit Vledder vindt het terecht dat de verkiezingscampagne is afgeblazen, maar dat er wel een uitslagenavond komt op 15 mei. ,,We willen toch weten wat er verder gebeurt." Al was het maar om te zien hoeveel zetels Fortuyns LPF behaalt. ,,De partij was Fortuyn, maar de overgebleven mensen hebben ook hun ideeën, ze moeten maar laten zien wat ze kunnen."

Mbo-scholiere Tamara Bakker (18) kan nog steeds niet geloven dat Pim Fortuyn in koelen bloede is doodgeschoten. "Ik stond net op het punt om te gaan fitnessen toen ik het nieuws hoorde van mijn ouders. Ik dacht dat ze een grapje maakten. Het is verschrikkelijk. Kennelijk kun je als je in Nederland je mening verkondigt een kogel door je kop verwachten. Nederland zal niet meer hetzelfde zijn." Tamara denkt dat de politiek weer net zo saai wordt als vroeger. "Het was levendiger geworden. Maar straks wordt iedereen weer terughoudend, let maar op. Ik was het niet eens met Fortuyn, maar dit verdient hij niet, als mens niet en ook niet als politicus."

Addie Maars (34) uit Lieshout is "geschokt dat dit kan gebeuren in Nederland". De bankmedewerker is bang dat veel mensen postuum op Pim Fortuyn gaan stemmen en dat de partij héél groot wordt. "Ik had toen het net was gebeurd zelf ook meteen de neiging om op hem te gaan stemmen, als een soort laatste eerbetoon. Maar nu ik er een nachtje over heb geslapen is dat al weer een beetje gezakt."

Vergeten

Volgens Willem van Capelle is de laffe moord op Fortuyn het werk van een gek. "Er lopen altijd mensen rond die niet helemaal evenwichtig zijn en de dader zal straks wel als patiënt worden afgeschilderd. Ik denk niet dat dit Nederland echt zal veranderen. Ik geloof dat mensen toch weer vrij snel vergeten", zegt de 81-jarige Heemstedenaar, die het goed vindt dat de verkiezingen op 15 mei doorgaan. "Het moet duidelijk zijn dat we niet bezwijken onder geweld," aldus Van Capelle, die vindt dat kiezers zich vooral door verstand moeten laten leiden.

Albert van Marion uit Oostvoorne vindt de moord op Fortuyn ,,buitengewoon triest. Hij had een hele positieve, verfrissende rol kunnen spelen ook na 15 mei in de politiek. Hij heeft natuurlijk al wat heren aan de oren getrokken, maar hij had nog veel meer kunnen doen", zegt de ondernemer. ,,Uitstel van de verkiezingen was minder gunstig geweest voor LPF. Ik denk dat het verstandig is dat ze verder gaan. De tijd zal leren wat het wordt, maar ik betwijfel of de partij zonder zo'n charismatische leider standhoudt." Van Marion zal Fortuyn missen in het politieke debat. ,,Het is niet erg dat er af en toe hele harde dingen worden gezegd over en weer. Dat is de laatste jaren te weinig gebeurd. Fortuyn zei keihard waar het op staat en dat heeft een heleboel mensen aangesproken."

Een standbeeld voor Pim Fortuyn? ,,Ik denk dat hij dat helemaal niet wil. Fortuyn verdient wel een bijzondere plaats in de politiek en ik hoop dat mensen in zijn geest verder gaan. Hij heeft heel wat zelfvergenoegde politici wakker geschud. Maar eerlijk gezegd vrees ik dat ze over een jaar weer op de oude manier verder gaan."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.