De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  LPF vroeg meerdere keren om
politiebescherming voorman

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De partij Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft verscheidene keren bij de overheid aangeklopt om beveiliging van hun voorman. Ook onlangs nog bracht de partij de politie op de hoogte van bedreigingen die Pim Fortuyn ten deel vielen. Dit is in tegenspraak met de uitlatingen van minister Klaas de Vries (Binnenlandse Zaken) maandagnacht dat er geen meldingen waren binnengekomen.

Ook is er veel kritiek op de stelling van de bewindsman dat er "geen concrete aanleiding" zou bestaan voor extra beveiligingsmaatregelen van Pim Fortuyn. Volgens woordvoerder Mat Herben van de LPF is er "wel degelijk serieus gevraagd om beveiliging" van de eergisteren dodelijk getroffen lijsttrekker.

Herben: "We hebben dat keurig aangemeld. Meerdere keren. Alleen, toen er niks mee gebeurde, zei Pim: 'Ik ga er niet om smeken'. We hebben toen besloten hem weg te houden bij massabijeenkomsten." Ook werd zijn dagagenda niet bekendgemaakt.

Toch was, bekent Herben nu, de eigen veiligheidsstrategie onvoldoende doordacht. Zo was Fortuyn afgelopen maandag twee uur live te horen op Radio 3. "Dat is veel te lang gebleken", zegt Herben. "Het gaf de dader alle tijd de locatie te bereiken."

Veel meer ging fout. De moord op Pim Fortuyn had voorkomen kunnen worden, zegt een woordvoerder van het beveiligingsbedrijf Best Alert uit Best. "Iemand die bedreigd wordt, mag van ons nòòit ergens naartoe lopen", zegt personeelsbeveiliger Henry. "Les één in de beveiligingsbranche is: je zet iemand af voor de ingang van de locatie waar hij moet zijn. De auto verlaat het terrein en keert later terug bij een andere plek, bijvoorbeeld een nooduitgang. Daar stapt de bedreigde persoon dan weer snel in de wagen. Een beveiliger schrikt sowieso af. Je kijkt anders. Je bent alert, let op handen en gezichten want een dader reageert steevast anders. Probleem is alleen: beveiligen is een kostbare zaak. Je hebt minimaal twee bodyguards nodig en heb je ze 24 uur per dag nodig, dan ben je minstens een half miljoen euro per jaar kwijt."

Opmerkelijk is dat Fortuyn dat geld in zijn zak had kunnen houden. Jack Kantelberg, directeur van Best Alert: "Ik heb hem gratis bescherming aangeboden. Ik zag dat die man gebukt ging onder alle bedreigingen en zijn vader was ook net overleden. Ik heb direct na het taartincident contact met hem gezocht. Want daar zag je heel duidelijk dat hij gevaar liep. Drie mensen gooien een taart en er is niemand die een hand uitsteekt. Zelfs geen politicus die later zegt: 'Goh Pim, wat rot voor je.' Er wordt alleen wat lacherig over gedaan."

Fortuyn heeft volgens Kantelberg nooit gereageerd op het aanbod. Volgens diverse bronnen heeft dat te maken gehad met het feit dat Fortuyn vond dat zijn beveiliging een overheidstaak was. Toch heeft hij al eerder bodyguards om zich heen gehad. Dat was in de tijd dat hij de lijst nog aanvoerde voor Leefbaar Nederland. Campagneleider Kay van der Linde namens die partij: "We hadden een heel uitgebreide beveiliging geregeld, compleet met de roemruchte campagne-auto: en four-wheeldrive met een speciaal getrainde chauffeur. Niet omdat we aan het ergste dachten, maar om opstootjes en dergelijke te voorkomen. Fortuyn was daar absoluut niet voor, ik heb hem het echt moeten opdringen. Je raakt natuurlijk al je privacy kwijt. Er waren toen natuurlijk al voldoende bedreigingen geweest om die stap te rechtvaardigen."

Dat vindt ook Arno Haye, eigenaar van het Hilversumse Hotel Gooiland waar twee congressen met Pim Fortuyn werden gehouden. "We zijn toen meerdere malen telefonisch bedreigd", zegt Haye. De bedreigingen waren zo grof dat de ondernemer besloot de politie in te schakelen. Voorafgaand aan de optredens werd het hele pand gecontroleerd op de aanwezigheid van bommen en er waren politiemensen in de zaal. Algemeen directeur A. de Bois: "Als ik minister De Vries van Binnenlandse Zaken dan hoor zeggen dat er geen concrete bedreigingen waren, denk ik: waar hebben we het over? Het is hier wel gegaan om een wellicht toekomstige premier van Nederland, over tien dagen had hij de grootste partij van het land kunnen hebben. Zo iemand beveilig je toch automatisch?"

Advocaat mr. Oscar Hammerstein meldt dat Pim Fortuyn de afgelopen weken zeker tientallen keren met de dood werd bedreigd. "Zowel schriftelijk als telefonisch kwamen er intimidaties binnen. Hoewel het altijd moeilijk is zulke berichten op hun waarde te schatten, had er in elk geval adequaat moeten worden gereageerd."

"Onbegrijpelijk dat minister De Vries nu durft te beweren, dat er geen aanwijzingen voor concrete bedreigingen waren. Mijn cliënt heeft keurig elke bedreiging gemeld. Wellicht probeert de bewindsman nu zijn straatje schoon te vegen en zijn handen als Pilatus in onschuld te wassen. Wat niet wegneemt dat hij verantwoordelijk is én blijft voor de veiligheid van politici."

Op de vraag of Pim Fortuyn gebukt ging onder de aanhoudende stroom van dreigementen, antwoordt de raadsman: "Hij vond het uitermate vervelend, maar was heel dapper. Onder geen beding wilde hij laten merken hoe bang hij feitelijk was."

Achteraf

Zuchtend: "Ze hadden hem gewoon na het taartincident, in maart, van overheidswege bescherming moeten bieden. Maar goed, dat is allemaal achteraf gepraat en daarmee krijgen we Pim helaas niet terug."

Wie de aanslag op zijn persoon wel overleefde, was Eric H. uit het Limburgse Gennep. Hij haalde in februari dit jaar de voorpagina van deze krant. Vier mannen schopten hem het ziekenhuis in omdat hij zoveel op Pim Fortuyn leek. H., hij wil niet met zijn volledige naam in de krant, had zijn hoofd twee dagen voor het incident kaalgeschoren. Direct na dat hij uit het ziekenhuis kwam, heeft hij zijn haar weer laten groeien.

"Ik had mijn hoofd nauwelijks kaal, of het was direct Pimmetje dit, Pimmetje dat", zegt Eric. "Het gezeur bleef maar aan de gang en al snel reageerde ik er helemaal niet meer op. Ik zat met een maat een biertje te drinken in een kroeg toen vier van die gasten me begonnen te jennen. Ik zei niks, maar toen ik naar de wc moest, sprongen ze gelijk op me en mepten me op de grond. Daar hebben ze vijf minuten op me in staan trappen. Ik kan nu nog maar nauwelijks geloven dat dat kwam omdat ik op Fortuyn leek. Op iemand die er andere denkbeelden op nahield dan ik nota bene."

De Limburger zegt te begrijpen wat Fortuyn heeft meegemaakt. "Hij deed zijn mond open en dat kan blijkbaar niet iedereen waarderen. Dat iemand hem iets aan zou doen, was natuurlijk maar een kwestie van tijd. Je kon er op wachten, al had ik nooit gedacht dat ze hem dood zouden schieten. Ach, natuurlijk had Fortuyn beveiligd moeten worden. Er lopen zoveel idioten rond in dit land. Wat dat betreft, begrijp ik die ministers niet. Zelf hebben ze wel een bodyguard, terwijl ze niet eens bedreigd worden. Belachelijk. Er was geen concrete aanleiding, zei minister De Vries. Dat ik in elkaar ben geramd omdat ik op Pim Fortuyn leek, was dus kennelijk ook niks. Nou, dat klopt dan weer wel mooi met de reactie van de politie hier toen ik aangifte kwam doen: de agenten stonden er gewoon bij te lachen. Ze namen me niet serieus, terwijl ik toch behoorlijk gewond was."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.