De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  LPF gaat de
verkiezingen
in zonder opvolger

   
 

AMSTERDAM - De Lijst Pim Fortuyn gaat de verkiezingen in zonder nieuwe aanvoerder. Als ,,treffend eerbewijs" aan Pim Fortuyn roepen de overgebleven kandidaten de kiezers op hun stem op de vermoorde lijsttrekker uit te brengen.

,,Pim is niet op te volgen. Wij schatten dat ongeveer twee miljoen kiezers 15 mei op Fortuyn hadden willen stemmen. Uit respect daarvoor is het niet verantwoord om nu al met een nieuwe leider verder te gaan", aldus Mat Herben, politiek woordvoerder en nummer zes van de Lijst Pim Fortuyn. ,,Wij zijn vastbesloten in de geest van Pim door te gaan."

Herben verwees gisteren na een bijeenkomst van bestuur en kandidaten van de Lijst Pim Fortuyn op het partijkantoor in Rotterdam naar de Kieswet, die bepaalt dat een overleden persoon op een kandidatenlijst blijft staan, ook al is deze lijsttrekker. ,,Het is een beetje vreemd om woordvoerder te zijn van een overledene, maar zijn ideeën zijn springlevend", aldus Herben.

Pas op 16 mei kiezen de dan gekozen Tweede-Kamerleden van de Lijst Pim Fortuyn een nieuwe leider, die tevens voorzitter wordt van het fractiebestuur. Wie de leider wordt, is volgens Herben nog lang niet bekend.

Gisteren zei Jim Janssen van Raay, de nummer drie van de lijst, dat wat hem betreft de nummer vier, Winny de Jong, meteen tot lijsttrekker kon worden gebombardeerd. De nummer twee, Joao Varela, is volgens Janssen van Raay ,,een prima vent", maar nog te jong en onervaren om politiek leider te zijn. Maar Herben stelde dat de fractie zal kiezen uit drie kandidaten die door de partijleiding worden voorgedragen.

Dat veel kiezers wellicht een proteststem op Fortuyn uitbrengen, waardoor de verkiezingsuitslag sterk wordt vertekend, is volgens Herben onvermijdelijk. ,,Maar de mensen stemmen ook op de ideeën van Fortuyn. Wij willen de verkiezingen van 15 mei zeker niet misbruiken om meer stemmen te trekken."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.