De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Voorpaginanieuws
in heel Europa

Van onze correspondent

   
 

en BRUSSEL - De fatale aanslag op Pim Fortuyn is gisteren op de voorpagina van vele Europese ochtendbladen het belangrijkste nieuws geweest. Maar ook buiten Europa werd over de moord op de Nederlandse politicus uitgebreid bericht.

Terwijl de Vlaamse kranten gisteren met enige waardering schreven over de nagedachtenis van Pim Fortuyn, is de vermoorde politicus in de Franstalige kranten van België zonder meer neergezet als een fascist en een neonazi. In de Vlaamse pers oogst Fortuyn beduidend meer waardering, hoewel hij in een artikel in De Morgen wordt beschreven als een onevenwichtige narcistische persoonlijkheid. Het Laatste Nieuws kopt op de voorpagina 'Gevreesd, gehaat, vermoord'. De krant schrijft dat Fortuyn verandering bracht in Nederland, waar te lang 'iedere politicus het vingertje hoog hield bij elke afwijkende mening. Hij stelde vragen die velen zich stelden, maar die niet beantwoord werden'.

De Franse krant Libération rept op zijn beurt van de moord op de 'populistische onruststoker', terwijl de Britse krant The Times Fortuyn zelfs omschrijft als "een van de radicaalste rechtse leiders van Europa".

In het bericht zegt The Times dat Europa de politieke opkomst van Fortuyn scherp in de gaten hield. Een eventuele grote winst van de LPF op 15 mei zou de heersende trend naar uiterst rechts in Europa verder bevestigen.

De eveneens Britse The Independent gaat in een achtergrondartikel in op de "Europese dimensie". De sterk gestegen steun voor Fortuyn in Nederland was "weer een nieuwe aanwijzing" voor de opkomst van ultrarechtse partijen "van Kopenhagen tot Wenen", zo staat er te lezen. Net als in veel andere buitenlandse media wordt Fortuyn ook in dit artikel in één adem genoemd met de Fransman Le Pen en de Oostenrijker Haider. De zakenkrant Financial Times, die groot opent met het nieuws, heeft Fortuyn altijd omschreven als een 'rechtse populist' en een 'non- conformist'. De invloedrijkste krant in de EU-politiek: "Niet alleen was Fortuyn openlijk homoseksueel, hij zei ook dat zijn seksuele geaardheid zijn politiek bepaalde. Hij wilde de immigratie van moslims een halt toeroepen omdat hij bang was dat zij de tolerantie in het land zouden aantasten." De krant benadrukt dat hij er nooit voor heeft gepleit allochtonen het land uit te zetten, maar zich juist wilde inzetten voor integratie.

De leider van de Italiaanse Lega Nord, Umberto Bossi, omschreef Fortuyn in een interview met La Padania, de krant van zijn partij, als "een nieuwe leider die op democratische wijze in opkomst was."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.