De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Meer orders, meer investeringen en meer werkgelegenheid
Mkb: Economie zal dit
jaar fors verbeteren

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Bijna driekwart van de ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) denkt dat het Nederland in de loop van dit jaar economisch beter zal gaan. Dat is fors meer dan in het vorige kwartaal.

Dit blijkt uit onderzoek onder 10.000 ondernemers dat het NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Opmerkelijk is dat ondernemers optimistischer zijn over de algehele economie dan over hun eigen bedrijf. Meestal is dat andersom. De werkgeverskoepel vindt het realistischer wanneer het optimisme van ondernemers is ingegeven door het reilen en zeilen binnen het eigen bedrijf.

Maar dat mag de pret niet drukken. Mkb-ondernemers denken meer orders binnen te halen, zijn bereid flink meer te investeren en verwachten ook een hogere werkgelegenheidsgroei.

"Het Centraal Planbureau is er voor de negatieve verhalen", zegt voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland. "Ik ben er om de spirit erin te houden." Hij durft deze uitspraak aan nu het midden- en kleinbedrijf vol goede moed de toekomst tegemoet ziet.

In de laatste drie maanden van vorig jaar was slechts zo'n 50% van de bedrijven positief over de economie. "Toen leefde het midden- en kleinbedrijf tussen vrees en hoop", aldus De Boer. Deze keer kan de vlag blijkbaar weer uit. "Tot mijn grote vreugde is het vertrouwen in de economie weer opgekrabbeld en zit het weer op het niveau van medio 2001 voor de aanslagen van 11 september in de VS. De ridders van het kleinkapitaal zitten weer fier te paard. Maar voorzichtigheid blijft geboden."

Onzekerheid

De Boer wijst op de grote onzekerheid in de markt. "We zijn erg afhankelijk van een snel herstel van de VS. Stel dat de dollar dit jaar toch gaat zakken, dan komen de prijzen onder druk te staan en daarmee de winst, zeker als je daar de stijgende loonkosten bij optelt."

Mkb-ondernemers durven het volgens het onderzoek weer aan te investeren in het eigen bedrijf. "De investeringen zijn weer flink aan het stijgen. Dat heeft te maken met het toenemende economisch vertrouwen en de lage rentestand. Ondernemers verwachten dat de rente niet verder zal dalen waardoor het relatief goedkoop is geld te lenen", aldus De Boer. Investeringen in machines en ict zijn nodig voor de groei van de arbeidsproductiviteit. De voorzitter is wel bezorgd over het afgenomen aantal ondernemers dat wil gaan exporteren. "We slagen er niet in om het mkb over de grenzen te krijgen."

De verwachting is dat de werkgelegenheid in het mkb toeneemt met in totaal 65.000 nieuwe banen. Vorig kwartaal werd nog gedacht aan een werkgelegenheidsgroei van 55.000. Bedrijven hebben in het afgelopen kwartaal 20.000 extra werknemers aangenomen.

Voor ondernemers is het nog steeds moeilijk personeel te vinden. Het aantal openstaande vacatures is het afgelopen kwartaal gestegen van 101.000 naar 131.000 nu. Meer dan de helft van de openstaande vacatures bevindt zich in de randstad. Vooral de dienstverlening, industrie en bouw kunnen moeilijk productiepersoneel vinden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.