De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Groei aandelenhandel op Euronext neemt weer af

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het is slecht nieuws voor handelshuizen als Van der Moolen en AOT: de groei van de aandelenhandel op de beurzen van Euronext vlakt weer af. Na een toename van 11,3% in maart van dit jaar, kwam de stijging in april met 0,3% bijna tot stilstand. Van der Moolen en AOT zijn van de mate waarin in aandelen wordt gehandeld zeer afhankelijk.

In april van dit jaar werd via het orderboek van beursorganisatie Euronext voor €142 miljard in aandelen verhandeld. Dat was 7,6% meer dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit de maandstatistieken die Euronext gisteren bekendmaakte. Ten opzichte van maart, nam de aandelenhandel vorige maand echter nauwelijks toe, met niet meer dan 0,3%.

De aandelenhandel laat sinds begin dit jaar een grillig verloop zien, blijkt uit eerdere statistieken. In januari was nog sprake van een toename van 34% (ten opzichte van december 2001). Een maand later daalden de omzetten, met 8,2%. In maart was dus sprake van een toename van 11,3% en in april van 0,3%.

Handelshuizen als Van der Moolen en AOT lijken daarmee nog niet uit de problemen. "De effectenmarkten hebben tot op heden hun keerpunt nog niet gevonden", merkte directievoorzitter Fred Böttcher van Van der Moolen al op bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers. Van der Moolen moest over de eerste drie maanden van dit jaar een winstdaling bekendmaken van 43%.

Dalende handelsvolumes en kleinere koersschommelingen beperkten de handelsmogelijkheden van Van der Moolen. Omdat niet duidelijk is hoelang deze situatie aanhoudt, wilde Böttcher nog geen uitspraken doen over de verwachtingen voor het hele jaar.

Branchegenoot AOT hield de voeten het eerste kwartaal van dit jaar maar net droog, door een bate van €2,9 miljoen op de verkoop van aandelen in Euronext en de London Stock Exchange. De nettowinst over de eerste drie maanden bedroeg daardoor €600.000, tegen een winst van €4,9 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder.

"Teleurstellend", vond ook directievoorzitter Sasker de Boer. Ook hij voerde de 'teleurstellende' ontwikkelingen op de financiële markten aan voor de resultaatsontwikkeling. Beleggers waren "nauwelijks actief", de daling van de handelsvolumes zette zich onverminderd voort en de tussentijdse koersschommelingen waren "gering en vaak zonder enige richting".

Ook AOT verwacht op korte termijn nog geen verbetering van de marktomstandigheden. Omdat een eventuele opleving van de financiële markten zich moeilijk laat voorspellen, is het volgens het handelshuis niet mogelijk om een prognose te geven over de winstontwikkeling voor het gehele jaar 2002.

De gemiddelde omzet per dag kwam in april van dit jaar uit op €6,8 miljard, heeft Euronext berekend. In maart was dat €7,1 miljard, in februari €6,4 miljard en in januari €6,3 miljard. De beurswaarde van de 1555 bedrijven die notering hebben aan de beurzen van Euronext bedroeg eind april €2118 miljard. Eind maart was dat met 1561 bedrijven nog €2201 miljard, eind februari €2280 miljard (1587 bedrijven) en eind januari €2012 miljard (1531 bedrijven).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.