De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Olies drukken Damrak
   
 

AMSTERDAM - Zwaargewicht Koninklijke Olie veroorzaakte gisteren voor een negatieve tendens op de Amsterdamse beurs. Irak kondigde aan zijn olie-export, die een maand stillag, vandaag te zullen hervatten. De olieprijs daalde hierop. De koers van Koninklijke Olie moest met 2,5% terug op €58,80. De toonaangevende AEX-index gaf 0,4% prijs op 493,71 punten.

Ook twee financiële waarden, eveneens zwaargewichten, zetten de index op verlies. ABN Amro, die net als Koninklijke Olie ex-dividend noteerde, verloor 2,5% op €21,20. ING Groep daalde 1,8% op €27,95.

Volgens een beurshandelaar lijkt het een week met dunne handel te worden. "Vandaag Londen dicht, donderdag Hemelvaartsdag. Daarnaast is er nog steeds geen duidelijke richting." Van invloed op het beursklimaat is mogelijk de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale banken op dinsdag. De meeste beursanalisten rekenen echter niet op een renteverhoging. "Dat zou het stagnerende economisch herstel in de VS alleen maar verder afremmen."

Het aandeel Numico steeg 0,6% op €27,00. Vandaag neemt bestuursvoorzitter Hans van der Wielen afstand van het vitaminebedrijf. Hij wordt opgevolgd door de bij Danone afkomstige Jan Bennink. Van der Wielen laat een onderneming in problemen achter. De winst en omzet van het bedrijf zijn over de eerste drie maanden van dit jaar achtergebleven bij de verwachtingen. Over heel 2002 zal Numico naar verwachting een lagere winst rapporteren dan die over 2001. Analisten van Effectenbank Stroeve raden aan de stukken Numico te verkopen. Daarbij geven ze een koersdoel van €24. Ook analisten van KBC Securities pasten het beleggingsadvies voor Numico neerwaarts aan.

Chipmachinefabrikant ASML heeft een order van €200 miljoen ontvangen van een Aziatisch bedrijf. De Veldhovense onderneming wil de naam van de klant niet onthullen, maar beurshandelaren gaan ervan uit dat het TSMC of UMC betreft. Tegelijkertijd gaf bestuursvoorzitter Doug Dunn van ASML aan de eerste tekenen van herstel te zien. Analisten van SNS Securities verhhoogden hun koersdoel tot €30. Ondanks het goede nieuws werd het aandeel 0,4% goedkoper op €21,11.

Automatiseringsbedrijf CMG was een van de grootste stijgers met een winst van 4,5% op €2,79. Daarmee maakte het bedrijf een klein deel van het koersverlies van de afgelopen weken goed. Sinds 24 april verloor het fonds 29,2% van zijn beurswaarde na een aantal negatieve analistenrapporten.

Verwacht wordt dat supermarktorganisatie Ahold vandaag een omzetstijging over het eerste kwartaal van dit jaar bekendmaakt van ruim 19%. Daarmee komt de kwartaalomzet uit op €21,8 miljard tegen €18,2 miljard vorig jaar. Beleggers namen een afwachtende houding aan. Ahold verloor 1,0% op €26,44.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever heeft de verkoop afgerond van DiverseyLever aan Johnson Wax Professional. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van €1,7 miljard. Unilever heeft inmiddels €1,1 miljard aan contanten ontvangen. Het resterende bedrag bestaat uit een schuldbewijs en een belang van eenderde in het kapitaal van de onderneming. Unilever zal zich na vijf jaar terugtrekken uit de gecombineerde onderneming. DiverseyLever is fabrikant van reinigingsmiddelen. De koers reageerde nauwelijks. Het aandeel Unilever steeg met 0,1% op €71,30.

Luchtvaartmaatschappij KLM zal naar verwachting van de zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein morgen een operationeel verlies over boekjaar 2001/2002 bekendmaken van €122 miljoen. In het voorgaande jaar werd nog winst geboekt.

Resultaten zullen naar verwachting in de eerste zes maanden van het lopende boekjaar negatief blijven, aldus de bank. Het stemde beleggers niet vrolijk. KLM verloor 1,9% op €15,89.

De handel in Landis lag ruim twee uur stil. In de tussentijd maakte de automatiseerder bekend faillissement te hebben aangevraagd voor de Nederlandse bedrijven. Tegelijkertijd deden geruchten de ronde dat er de afgelopen jaren geknoeid zou zijn met de financiële rapportages. Onder beleggers gingen daarom stemmen op om naast oprichter Paul Kuiken ook accountant Ernst & Young ter verantwoording te roepen. Het aandeel Landis was aan het eind van de dag nog 4 cent waard. Dat was 50% lager dan het slot van vrijdag.

Op de lokale markt dikte het aandeel Exact met 7,6% aan tot €25,55. Volgens een artikel in dagblad The Independent zou de Britse softwareleverancier Sage een bod van 430 miljoen pond voorbereiden op Exact. Dat betekent €28,25 per aandeel. Exact zei in een reactie van niets te weten.

Uitgeversmaatschappij Wegener heeft zijn belang in TV8 Mediaprodukties verkocht. Omroep Brabant wordt daardoor volledig eigenaar van het bedrijf dat zich bezighoudt met de acquisitie van commercials voor het Brabantse omroepbedrijf. Wegener bleef onveranderd op €9,50.

Het aandeel van ingenieursbureau Arcadis steeg met 0,9% tot €10,70. Volgens berichten in de media zou het bedrijf een dubbelrol hebben gespeeld bij de aanbesteding van de aanleg van een parkeerterrein rond het Arnhemse voetbalstadion Gelredome. Arcadis stelt in een reactie dat van belangenverstrengeling geen sprake is.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.