De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX zakt door 500-grens
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft niet zonder kleerscheuren het weekeinde bereikt. De AEX-index zakte in de loop van de middag door de 500-puntenbarrière heen, nadat Amerikaanse macrocijfers slechter waren uitgevallen dan verwacht. ASML, Philips, KPN en Numico moesten het vooral bezuren. Koninklijke Olie bleef als een van de weinige op de been. De AEX sloot 1,5% lager op 495,74.

De gehele dag had de markt er al tegenaan zitten hikken: tegen de 500-puntengrens, die wel steeds gevaarlijk dichtbij was, maar net niet werd bereikt. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse werkloosheid en de inkoopmanager-index voor de dienstensector deden de psychologisch belangrijke barrière in de loop van de middag toch breken.

ASML kreeg er ongenadig van langs. Het hoofdfonds moest een gifmengsel aan slecht nieuws slikken. Naast een downgrading door Deutsche Bank en de melding van krimpende omzetten in de chipbranche speelde vooral de vervroegde aflossing van een converteerbare obligatie het aandeel parten. De chipmachinefabrikant blijkt gebruik te hebben gemaakt van de optie om deze convertible niet in 2005 maar nu af te lossen. De meeste obligatiehouders hebben daarbij gekozen voor aandelen in plaats van cash, waarbij een conversiekoers geldt van €19,46. De uitgifte van nieuwe aandelen op een lagere koers deed het aandeel ASML naar beneden storten. Het fonds sloot 12% lager op €21,20.

In het kielzog van ASML volgden twee techgerelateerde fondsen: KPN en Philips. Laatstgenoemd concern leed onder het tanende chipsentiment, terwijl KPN tegen de geruchtenmachine rond tegenvallende i-mode-verkopen moest blijven opboksen. Het kostte Philips 7,8% op €31,65 en KPN 8% op €4,05.

Ook Numico maakte een duikeling. Het voedingsconcern presenteerde voor het eerst kwartaalcijfers, en die vielen niet goed. Het concern boekte een 38% lagere winst van €21 miljoen. Bovendien waarschuwde Numico dat de resultaten van 2001 waarschijnlijk niet zullen worden geëvenaard. Het was deze winstwaarschuwing die het aandeel de das omdeed. Analisten noemden de resultaten ronduit 'teleurstellend' en waren verrast over de slechte vooruitzichten. Stroeve sprak in dit verband van 'onverwachte bijwerkingen', waarmee werd geduid op de margedaling bij de Amerikaanse vitamineactiviteiten. Ook de omzetgroei bij de meer traditionele Numico-activiteiten vindt de effectenbank magertjes. Het aandeel werd desalniettemin op 'houden' gelaten. Van Lanschot en SNS Securities besloten het advies daarentegen terstond te verlagen; respectievelijk van 'houden' naar 'reduce' en van 'buy' naar 'add'. Veel beleggers deden hetzelfde: Numico verloor 6,5% op €26,85.

Buhrmann noteerde 0,5% hoger op €14,10. Het handelshuis had donderdag de eerste- kwartaalcijfers gepubliceerd, hetgeen gisteren werd gevolgd door een conference call met analisten. Daar meldde het concern dat de operationele winst in het tweede kwartaal van dit jaar licht hoger zal uitkomen dan in het eerste kwartaal. Goldman Sachs stelde daar tegenover dat het bedrijf minder presteert dan de branchegenoten. Overall concludeerden de analisten dat het aandeel Buhrmann op het oog aantrekkelijk gewaardeerd is maar niet zonder risico's; de zichtbaarheid op de winstontwikkeling is bij de kantoorleverancier gering. Buhrmann heeft geen gespecificeerde winstvoorspelling gedaan.

Koninklijke Olie was gevraagd. Na de meevallende kwartaalresultaten wist het aandeel te profiteren van de stijgende olieprijzen. Het fonds won 1,9% op €60,30.

Het aandeel Aegon sloot 1,2% lager op €24,75. De Haagse verzekeraar overweegt volgens persbureau Bloomberg een bod op zijn Britse branchegenoot Britannic, de op zes na grootste levensverzekeraar van Groot-Brittannië. Die zoekt een koper, nadat het eerder een winstval moest rapporteren van 42% en bestuursvoorzitter Danny O'Neil in januari van dit jaar na negen maanden alweer opstapte.

Aegon is in Groot-Brittannië al langer op zoek naar een overname. De Britse markt is voor de verzekeraar de derde thuismarkt en Britannic zou een mooie aanvulling zijn op de bestaande activiteiten. De marktwaarde van de Britse verzekeraar wordt door marktpartijen geraamd op 1,4 miljard pond (€2,3 miljard). Het premie-inkomen bedraagt 1 miljard pond en het vermogen onder beheer 17,5 miljard pond.

Paul Jansen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.