De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederland herdenkt
oorlogsslachtoffers

   
 

door Ellen van Gilst Amsterdam - Heel Nederland herdenkt vandaag de burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesmissies sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In gehuchten, dorpen en steden komt men om acht uur 's avonds bij elkaar om twee minuten stilte in acht te nemen.

De landelijke Nationale Herdenking zal zoals ieder jaar in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam plaatsvinden. Tijdens de herdenkingsdienst, die in de eerste plaats is bedoeld voor overlevenden en nabestaanden, zal F. Springer de voordracht 'Nooit vergeten' houden. Willem van Toorn leest het speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht 'Stad' voor.

Na de dienst zal koningin Beatrix een krans leggen bij het Nationale monument. Na de twee minuten stilte worden kransen gelegd door direct betrokkenen, leden van de regering en vertegenwoordigers van de vele betrokken organisaties. De publieke omroepen doen rechtstreeks verslag van de plechtigheden.

De marine herdenkt haar doden 's morgens om 10.45 uur bij het monument Voor hen die vielen in Den Helder. De luchtmacht doet dit op vliegbasis Soesterberg (11.00 uur), de landmacht (20.00 uur) op het Militair ereveld op de Grebbeberg en de koopvaardij om11.00 uur bij het monument De Boeg in Rotterdam.

In Den Haag vindt de plechtigheid om 14.00 uur plaats bij het monument voor het Englandspiel. Op het ereveld in Loenen wordt om 14.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

Bij het Nationaal Monument Kamp Westerbork (19.30) wordt een zeer uitgebreide herdenking gehouden en bij het Homomonument in Amsterdam worden om 19.30 uur de slachtoffers herdacht. In Dronten (20.00 uur) wordt stil gestaan bij de omgekomen Royal Air Forces vliegers.

Het 1077 squadron van de Royal Airforces Association de Edambusters zal in de 'missing man'-formatie over de volgende locaties vliegen: Midden Beemster (18.10), Venhuizen (18.20), Baarn (20.02), Huizen (20.06) en Dronten (20.10 u.)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.