De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  PTT veilt illegaal
nationaal erfgoed

   
 

door Jeroen Hendriks DEN HAAG - PTT Post heeft illegaal een groot aantal unieke drukproeven van oude Nederlandse postzegels via een veiling te koop aangeboden. Het gaat om enkele duizenden proeven, schetsen en aantekeningen van postzegels die in Nederland en de overzeese rijksdelen tussen 1872 en eind vorige eeuw zijn uitgegeven of juist nooit in omloop zijn gebracht. Deze unieke stukken, zeer gewild bij postzegelverzamelaars, behoren tot een archief dat door PTT Post, onderdeel van TPG, sinds de privatisering van het voormalige Staatsbedrijf der PTT wordt beheerd.

De drukproeven, die zijn aangemerkt als belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, vallen onder de Archiefwet 1995 en hadden nooit zomaar te koop aangeboden mogen worden door PTT Post, stelt de Rijksarchiefinspectie in een vertrouwelijk onderzoeksrapport. De veiling is derhalve ,,onrechtmatig".

Na de eerste van vijf geplande veilingen door het Haagse postzegelveilinghuis Van Dieten is de verantwoordelijke staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer en Waterstaat) door de Rijksarchiefinspectie getipt over de verkoop. De bewindsvrouw heeft, als wettelijke 'eigenaar' PTT Post daarop gesommeerd de verkoop direct te staken.

Dhr. Storm van Leeuwen van het veilinghuis wil geen enkele mededeling doen over de opbrengst van de stukken die op de eerste veiling begin dit jaar zijn verkocht. Hij werkt momenteel samen met PTT Post aan een brief om zijn klanten te informeren over de gestaakte veiling. De tweede veiling zou binnenkort plaatsvinden. Extra vervelend voor de verkopers is bovendien dat het ministerie de mogelijkheden wil onderzoeken om de reeds geveilde drukproeven weer in bezit te krijgen.

Uit het onderzoek van de Rijksarchiefinspectie blijkt dat PTT Post te goeder trouw heeft gehandeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.