De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Invasie van 'Duitse'
leerlingen grensstreek

Van onze correspondent

   
 

LOSSER - Basisscholen in de grensstreek met Duitsland komen in de problemen nu ze te maken krijgen met een invasie van 'Duitse' leerlingen.

Doordat de huizen in Duitsland aanzienlijk goedkoper zijn dan in eigen land, zijn tal van bewoners van de grensstreek de afgelopen jaren 'gevlucht' naar het buitenland. Deze emigranten kiezen er echter in de meeste gevallen voor hun kinderen in hun vaderland naar school te doen.

De basisscholen komen in de problemen omdat bij de huisvesting wordt uitgegaan van de prognoses die zijn gebaseerd op de inwoneraantallen uit de gemeente zelf. Met de toestroom van 'buitenlandse' leerlingen wordt geen rekening gehouden. Zo moet de Plechelmus basisschool in het Twentse grensdorpje De Lutte volgend jaar al een noodlokaal plaatsen.

De gemeente Losser, waar De Lutte onder valt, draait op voor de kosten die ruim 125.000 euro bedragen. De Tweede-Kamerleden Cornielje en Van Splunter willen dat het rijk de betreffende gemeenten waar het probleem speelt financieel compenseert.

Directeur G. Pross van de Plechelmusschool in De Lutte beweert dat hij, ook als bijzondere school, de 'buitenlandse' kinderen niet mag weigeren. "Dan zouden we discrimineren". Hij verwacht dat volgend schooljaar bijna de helft van het aantal nieuwe leerlingen afkomstig is uit Duitsland: "Een nieuwbouwwijk in Gildehaus, hier vlak over de grens, wordt over enkele maanden opgeleverd. Ik weet dat van de circa 100 huizen maar liefst 70 procent is verkocht aan Nederlanders. Voor volgend seizoen hebben zich tot op heden 48 nieuwe scholieren aangemeld. Van hen zijn er 22 'Duits'."

Omdat veel Nederlandse emigranten bijeen wonen, zorgen ze vaak voor gezamenlijk vervoer naar de Nederlandse scholen. Gevolg is dat bepaalde scholen ineens te maken krijgen met een 'stortvloed' aan leerlingen, terwijl andere scholen ongemoeid worden gelaten.

De gemeente Losser heeft het fenomeen inmiddels onder de aandacht gebracht bij Euregio, het samenwerkingsverband van Nederlandse en Duitse gemeente ter hoogte van Twente en de Achterhoek. "We kunnen ons niet voorstellen dat Losser uniek is in de grensstreek. Ook delen van Drenthe, Gelderland en Limburg hebben immers te maken met een 'vlucht' van Nederlanders naar Duitsland", aldus gemeentewoordvoerder Jos Knaap.

"Vandaar dat we gaan kijken in welke gemeenten dit nog meer speelt om gezamenlijk een vuist richting Den Haag te kunnen maken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.