De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Straatsteen is
chemisch afval

   
 

door Dominique Weesie AMSTERDAM - Gebruikte straatstenen vallen met onmiddellijke ingang onder het chemisch afval. De nieuwe milieumaatregel, afgekondigd door de Europese Unie, gaat de Nederlandse belastingbetaler naar verwachting vele honderden miljoenen euro's kosten.

De branchevereniging van wegenbouwers Vianed, waarbij zo'n 550 ondernemingen in ons land zijn aangesloten, is verbijsterd over de maatregel en waarschuwt nu al voor aanzienlijke vertragingen bij de bestrating van wegen.

Hergebruik verboden

In de wegenbouw wordt jaarlijks zo'n 25 miljoen vierkante meter aan straatklinkers voor bestrating hergebruikt. Ongeveer de helft hiervan wordt op een andere plek voor bestrating gebruikt dan waar het is verwijderd.

Door de nieuwe zogenoemde Eural-wetgeving is hergebruik van de stenen echter niet meer mogelijk, tenzij de gemeente kan aantonen dat de klinkers niet vervuild zijn. Saillant detail is dat klinkers bij hergebruik in dezelfde straat, wel zonder keuring weer mogen worden neergelegd.

Vianed spreekt van een 'onzinnige' maatregel, daar volgens de branchevereniging in de meeste gevallen geen sprake is van verontreinigde klinkers. "Gemeenten kunnen echter door gebrek aan personeel dan wel geld of deskundigheid veelal zo'n strenge keuring niet uitvoeren. Gevolg is wel dat niet-beoordeelde klinkers worden bestempeld als chemisch afval en tot gruis moeten worden vermalen", stelt H. Dragt van Vianed.

Hij spreekt dan ook over een verkwisting van vele honderden miljoenen euro aan belastinggeld.

"Met het vermalen van de klinkers treedt per jaar een kapitaalvernietiging op van 120 miljoen euro. Hergebruikte klinkers hebben namelijk een marktwaarde van 11,5 euro per vierkante meter. Omdat de verloren gegane klinkers ook nog eens vervangen moeten worden, kost dit bovenop de 120 miljoen euro nog eens zo'n 285 miljoen euro aan vervangingskosten."

Hetzelfde geldt volgens Vianed overigens voor het hergebruik van grond en zand. Ook dit dient aan dezelfde keuring te worden onderworpen alvorens het opnieuw mag worden gebruikt. Gebeurt dat niet, dan wordt de grond eveneens als gevaarlijke stof aangemerkt en moet het in speciale depots worden gestort. Kosten: nog eens een dikke 200 miljoen euro.

De brancheorganisatie hoopt dan ook snel op bijval van de Nederlandse overheid.

Dragt: "De nieuwe milieumaatregel van de Europese Unie brengt niet alleen de branche in grote problemen, maar leidt eveneens tot kapitaalvernietiging en forse vertragingen van infrastructurele projecten. Bovendien betekent het niet mogelijk maken van hergebruik dat er ook een beroep moet worden gedaan op de winning van schaarse en belangrijke natuurlijke grondstoffen in ons land, hetgeen juist haaks staat op de bescherming van ons milieu."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.