De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Emotionele Jorritsma
ontkent aantijgingen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Een woedende en zeer emotionele minister Annemarie Jorritsma (Economische Zaken) heeft gisteravond beschuldigingen van belangenverstrengeling met klem van de hand gewezen. Vooruitlopend op een artikel dat het Algemeen Dagblad vandaag publiceert, verwierp de suggestie dat zij ervoor zou hebben gezorgd dat het bouwbedrijf van haar man een investeringssubsidie kreeg.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Jorritsma
Zij beschuldigt op haar beurt de betrokken journalisten en anderen van kwade opzet om haar en haar familie te beschadigen. Jorritsma schoot vol toen ter sprake kwam dat haar man en dochter in deze zaak worden genoemd. "Het zal wel toevallig zijn dat dit tien dagen voor de verkiezingen gebeurt," sneerde zij.

PvdA-leider Melkert pleit voor een onafhankelijk onderzoek. VVD-voorman Dijkstal en minister Zalm (Financiën) zeggen dat haar geen blaam treft. Jorritsma: "Ik kan niet hebben dat de schijn van slecht gedrag blijft bestaan. Ik heb niets gedaan wat niet deugt, en ik heb geen moment overwogen om af te treden als minister of als nummer twee van de VVD-kandidatenlijst." Zij overweegt juridische stappen tegen het AD.

Het gaat om een subsidie van Hlf. 1,6 miljoen voor een hotelproject in Heerenveen. Deze subsidie is in 1999 uitbetaald aan een dochterbedrijf van het Jorritsma-concern, waar haar echtgenoot Gerlof Jorritsma werkt en waarvan het echtpaar aandelen bezit. Haar echtgenoot is de erfgenaam van de oprichter.

De instantie die de subsidie toekent, Samenwerkingsverband Noord-Nederland, opereert namens de staatssecretaris van Economische Zaken maar doet dat zonder bemoeienis van het ministerie. De beslissing om de subsidie toe te kennen dateert al van 1997 toen Jorritsma nog minister van Verkeer en Waterstaat was. Zij stapte in '98 over naar Economische Zaken. In 1997 werd nog algemeen aangenomen dat de toenmalige minister van Economische Zaken, Hans Wijers, zou aanblijven.

"Toen ik in 1994 minister werd heb ik al mijn aandelen in het Jorritsma-concern overgedragen aan een stichting", aldus de minister. Deze stichting wordt bestuurd door drie personen onder wie de dochter van de minister.

Over de positie van de dochter zegt oud-topambtenaar van Economische Zaken Sweder van Wijnbergen, die eerder door Jorritsma is weggestuurd, in het AD: "Dit riekt naar frauduleus gedrag."

Jorritsma: "Ik dacht dat ik het beheer over de aandelen volledig kwijt was. De enige andere manier om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen was om te scheiden van mijn man, maar dat heb ik dus niet gedaan." De minister benadrukte verder dat haar echtgenoot geen directe bemoeienis met de subsidie heeft gehad omdat dat niet tot zijn werk behoorde.

Het hotel in Heerenveen is door de minister in 1998 geopend. Zij stelde dat zij pas gisteren had gehoord dat het project sinds de start in 1992 flink was gewijzigd. Volgens Jorritsma is de subsidie volledig binnen de regels verleend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.