De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dijkstal: "Stop
uitbreiding EU"

   
 

door Sjuul Paradijs en Rob Sebes DEN HAAG - VVD-leider Hans Dijkstal eist dat Nederland de uitbreiding van de Europese Unie blokkeert om de euro te behoeden voor een dreigende ondergang. Als Nederland de toetreding van het aantal Oost-Europese landen niet tegenhoudt zal de Nederlandse burger keihard worden getroffen in de portemonnee, waarschuwt de liberale voorman. "Ik zie enorme bedreigingen voor de euro. De uitbreiding van de Europese Unie is de allergrootste bedreiging," zegt Dijkstal in een gesprek met De Telegraaf. "We zijn nu met vijftien landen en dat is al moeilijk genoeg."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Hans Dijkstal ...Europeaan...
Het nieuwe kabinet moet volgens Dijkstal officieel een veto uitspreken in Brussel. Nieuwe landen, waaronder Polen, kunnen voor een horrorscenario zorgen als het gaat om de waarde van de gemeenschappelijke Europese munt.

"De rekening wordt aan alle burgers van de Europese Unie gepresenteerd. Ook aan de Nederlanders. We moeten daarom niet meedoen. Als je dit niet blokkeert, waarom zou je dan nog naar al die vergaderingen gaan. Wat hebben we aan een Europa dat straks met een zeer zwakke euro zit, met verzwakte economieën en met onbetaalde rekeningen."

Leegplukken

De VVD-voorman vreest dat Oost-Europese landen straks de Europese fondsen leegplukken, vooral als het gaat om de landbouwsubsidies. Met name de toetreding van Polen is hem een doorn in het oog. "Polen is het land met de grootste boerenbevolking van Europa. Daar komt dus niets van terecht."

Dijkstal waarschuwt bovendien dat Europese landen mogelijk de harde afspraken over het huishoudboekje van de overheden aan hun laars gaan lappen. Het zogeheten 'stabiliteitspact', waarin afspraken zijn gemaakt over onder meer het financieringstekort, staat op de tocht. "Dat gaat de financiële kracht van de landen aantasten. Ik ben er niet zeker van dat we het stabiliteitspact altijd kunnen handhaven."

Zie verder Het Interview




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.