De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Dow zakt weer weg
   
 

NEW YORK - Een nieuwe week, maar geen nieuw begin; de Amerikaanse effectenbeurzen moesten gisteren opnieuw terrein prijsgeven. Worldcom en Qwest deden de techsector pijn, waar Disney en AT&T de Dow ophielden. Boeing wist als een van de weinigen wel te profiteren.

De Dow Jones-index sloot 0,9% lager op 9819,87 punten. De technologiezware Nasdaq verloor 0,4% op 1656,93. Macrocijfers konden het sentiment geen impuls geven. De consumentenbestedingen in de VS groeiden in maart namelijk zoals voorspeld: met 0,4%. Ook de inkomens gingen met 0,4% omhoog. In februari groeiden zowel de bestedingen als de inkomens met 0,6%.

Bedrijvennieuws moest derhalve voor richting zorgen. Maar dat wees vooral de verkeerde weg. Zo kreeg de telecomsector klappen als gevolg van het bericht dat er een onderzoek is gestart tegen Qwest (-14%). Het telecomfonds zou ervan worden verdacht geheime afspraken met de concurrentie te hebben gemaakt. Die melding was afdoende voor beleggers om hun biezen te pakken.

Dow-fonds AT&T (-3,3%), dat de beschuldiging tegen Qwest heeft geuit, leverde eveneens in. Een andere concurrent, Worldcom (-28,1%), zou eveneens onder de loep worden genomen. Beleggers maken zich bovendien zorgen over de schuldenlast van dit laatste bedrijf.

Tyco (-15%) kreeg een downgrading van de kredietwaardigheid door Fitch. Ook wordt het comglomeraat onder handen genomen in de laatste editie van Barron's. Micron Technology (+1,8%) was in het nieuws door de overname van geheugenchipsactiviteiten van de Zuid-Koreaanse halfgeleiderfabrikant Hynix. Hynix en Micron vormen samen de grootste onderneming voor de fabricage van geheugenchips. Micron betaalt in aandelen.

Du Pont (-1,3%) zet het mes in de vezeldivisie. Wereldwijd worden er 2000 banen geschrapt. De maatregel moet vanaf volgend jaar een jaarlijkse besparing van $120 miljoen opleveren. Disney (-4,5%) werd nog afgerekend voor de kwartaalcijfers, die het entertainmentfonds eind vorige week had gepresenteerd.

Boeing (+5%) profiteerde van een upgrading door Merrill Lynch van 'buy' naar 'strong buy'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.