De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Strategiewijziging ABN Amro werpt vruchten af

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De in augustus van vorig jaar aangekondigde strategiewijziging van ABN Amro werpt haar eerste vruchten af. In de top 21 van een groep zelfgekozen gelijken is de bank sinds de aankondiging van haar nieuwe beleid gestegen van de laatste, tot een dertiende plaats. De 'primaire doelstelling', een plekje bij de top vijf, is nog ver weg, maar wel dichterbij gekomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x354, 28kb)

ABN Amro maakte negen maanden geleden bekend 'prioriteit' te willen geven aan het versterken van zijn retailactiviteiten. Het aantrekken van vermogen van klanten - spaartegoeden, deposito's, levensverzekeringen en beleggingsfondsen - zou de strategische kern van de bank gaan vormen.

De nadruk op 'asset gathering', zoals ABN Amro het aantrekken van vermogen in navolging van bankverzekeraar Fortis noemt, ging ten koste van de zakenbankactiviteiten. Deze draaiden - ook toen al - matig, bij een gebrek aan beursgangen, een afnemende activiteit op de effectenbeurzen en een dalend aantal fusies en overnames.

Het was de eerste drie maanden van dit jaar niet anders, bleek gisteren tijdens de presentatie van de eerstekwartaalresultaten. Nam de nettowinst bij 'business unit' Commercial & Commercial Clients (particulieren en kleine, zakelijke klanten) met een bescheiden 5,6% af ten opzichte van het eerste kwartaal van 2001, bij Wholesale Clients (de zakenbanktak) was - nog vóór een last van €205 miljoen - sprake van een winstval van 77,6%. Bij Private Clients & Asset Management (vermogensbeheer) steeg de winst, met 69,0%.

Dat de ellende bij de zakenbank nog niet achter de rug is, bleek uit de resultaatsontwikkeling op kwartaalbasis. Liet C&CC ten opzichte van de laatste drie maanden van 2001 een verbetering zien van de nettowinst van 45,2%, bij Wholesale verslechterde het resultaat, met 50,0% (vóór de last), nog verder. Private Clients & Asset Management liet een winststijging zien, van 43,0%.

Lijkt bij retail (C&CC en PCAM) daarmee een omslag plaats te vinden, bij Wholesale is dit nog verre van het geval. Financieel directeur Tom de Swaan van ABN Amro sprak in een toelichting dan ook van 'een gemengd beeld'. "C&CC en PCAM presteerden goed; Wholesale lijdt nog altijd onder de zwakke marktomstandigheden wereldwijd." Ondertussen draagt Consumer & Commercial Clients 72% bij aan het groepsresultaat van ABN Amro: Private Equity & Asset Management neemt 8% voor zijn rekening en Wholesale 9%.

De Swaan hield zich op de vlakte over de resultaatsontwikkeling voor de rest van dit jaar. In augustus van 2001 trok bestuursvoorzitter Rijkman Groenink 'afgeleide financiële (langetermijn)doelstellingen' in om weer over te stappen op winstverwachtingen voor het lopende boekjaar. De winstverwachting voor 2002 sprak ABN Amro volgens De Swaan uit bij de publicatie van de jaarcijfers over 2001. De bank voorspelde toen voor het lopende jaar een omzet die 'in lijn' zal zijn met die over 2001 en een voorzieningenniveau dat 'ietwat' hoger zal liggen.

"Die verwachting staat nog steeds", aldus De Swaan. In een geschreven verklaring wilde Groenink nog wel kwijt dat "de algehele toestand van de economie onevenwichtig en onvoorspelbaar blijft". "Gezien de onzekere marktomstandigheden blijven wij voor wat betreft de vooruitzichten voor de rest van het jaar (dan ook) voorzichtig", aldus de bestuursvoorzitter.

De nadruk op de consumentenactiviteiten mag ABN Amro ondertussen een nummer-13-positie hebben opgeleverd binnen de eigenhandig samengestelde groep gelijken, tot waardecreatie voor de aandeelhouders heeft het nog niet geleid. Aandeelhouders die op 1 januari 2001 aandeeltjes in De bank kochten, zijn volgens het laatste staatje van ABN Amro zelf ruim 15% van hun inleg kwijtgeraakt.

Van de 21 ABN-Amro-gelijken hebben zeven hun aandeelhouders wél (een positief) rendement opgeleverd. Het hoogste TRS (total returns to shareholders: ofwel, koerswinst plus dividend) leverde een aandeel Barclays: 19,3%. In de top vijf staan verder BNP Paribas (18,9%), Lloyds TSB (17,2%), Bank One (14,6%) en Société Générale (12,9%).

Rijkman sprak even te vroeg

Het lijkt erop dat bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro-aandeelhouders net te vroeg een topvijfpositie binnen een zelfgekozen groep gelijken heeft beloofd. Had hij dat een jaar later gedaan, dan was de doelstelling al gerealiseerd.

Groenink beloofde beleggers niet lang na zijn aantreden een topvijfpositie binnen een groep van 21 financiële instellingen. De bestuursvoorzitter keek daarbij naar de zogenoemde 'total returns to shareholders' (TRS), dat wil zeggen: koerswinst plus dividendrendement die een belegger zou realiseren als hij op 1 januari 2001 aandelen zou kopen.

Uit het meest recente staatje dat de bank op de eigen website heeft staan, blijkt dat ABN Amro op basis van dit TRS-principe momenteel een dertiende positie inneemt, met een score van 84,3. Dat wil zeggen dat iemand die begin 2001 voor €100 aandelen ABN Amro kocht, sinds die tijd voor €15,70 het schip inging.

Hoe anders is dat als niet op 1 januari 2001, maar begin dít jaar aandelen ABN Amro werden ingeslagen. Iemand die op 1 januari 2002 voor €100 ABN kocht, zou namelijk €16,40 hebben verdiend. En met als peildatum 1 januari 2002 zou de bank niet op een dertiende, maar op de eerste plaats staan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.