De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Mensenrechtenhof wijst
hulp bij zelfdoding af

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - De 43-jarige, van nek tot voeten verlamde, langzaam stervende Britse Diane Pretty uit Luton mag niet via euthanasie sterven. Dat bepaalde gisteren het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Daarmee is een einde gekomen aan alle juridische procedures waarin Pretty ervoor pleitte dat haar echtgenoot haar zonder straf bij haar zelfdoding zou mogen helpen. Haar verlamming heeft tot gevolg dat ze langzaam zal stikken.

Een andere van nek tot voeten verlamde Britse, door justitie 'mevrouw B.' genoemd, is vorige week woensdag in een Londens ziekenhuis vredig in haar slaap overleden nadat artsen haar ademventilator hadden stilgezet. Haar advocaat maakte gisteren het overlijden bekend. Het verschil met de affaire-Pretty is dat mevrouw B. afhankelijk was van een ademmachine, terwijl Diane weliswaar moeilijk, maar zelfstandig kan ademen.

Haar ziekte is zodanig dat Diane nog slechts enkele maanden heeft te leven. Zij zei via haar man dat haar leven "op een onwaardige manier en vol stress zal eindigen". Het Hof in Straatsburg, bestaande uit zeven rechters, is unaniem van oordeel dat de Britse autoriteiten het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet hebben geschonden door het verzoek van Diane Pretty af te wijzen.

Pretty's advocaten hadden aangevoerd dat het recht van hun cliënte om te sterven deel uitmaakt van haar grondrechten, zoals die in de Europese wetgeving zijn vastgelegd. Volgens hen druist de Britse wetgeving in tegen vijf artikelen van het Verdrag voor de Rechten van de Mens, waaronder het recht op leven, een verbod op onmenselijke of

mensonwaardige behandeling en respect voor het privé-leven.

Het Hof verwierp alle argumenten. De rechters zeiden mee te voelen met Pretty, die zonder de mogelijkheid zich het leven te benemen moet wachten op een onverkwikkelijke dood, maar geen schending te kunnen constateren van het Mensenrechtenverdrag.

Pretty's advocaten hebben drie maanden de tijd om de uitspraak aan te vechten voor een zeventien leden tellende Kamer van Inbeschuldigingstelling. De uitspraak die daaruit voortkomt, wordt in het licht van de uiteenlopende opvattingen over euthanasie die in de Europese landen leven, met spanning tegemoetgezien. De vraag is echter of Pretty deze termijn haalt. Het Hof behandelde haar zaak, waarvoor gewoonlijk een jarenlange procedure nodig is, gezien haar ziekte met spoed.

Pretty's juridische team, dat wordt aangevoerd door de burgerrechtenbeweging Liberty, vindt dat de Britse wet moet worden veranderd om in gevallen als dat van Pretty te voorzien.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.