De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nieuwe bezettingen
Israëlische leger

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - De inval in Hebron op de Westoever gistermorgen door Israëlische troepen heeft aan tenminste negen Palestijnen, onder wie zes burgers, het leven gekost. Gisteravond trokken Israëlische tanks en bulldozers ook het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnen, waarbij volgens Palestijnse bronnen flink werd geschoten.

Tanks reden Hebron van zeker vier kanten binnen, waarna de troepen ongeveer de helft van het Palestijnse deel van de stad bezetten. De militairen stelden meteen een uitgaansverbod in. In Hebron liggen drie joodse enclaves waar kolonisten wonen. Deze scherp bewaakte enclaves beslaan ongeveer een vijfde deel van het centrum van Hebron.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Het lijk van een Palestijn die werd doodgeschoten door een sluipschutter terwijl hij verschanst was in de Geboortekerk, wordt de kerk uitgedragen. (Foto: AP)
Het Israëlische leger had tot de actie besloten naar aanleiding van de Palestijnse inval in de naburige joodse nederzetting Adora, waarbij Palestijnse infiltranten van de Hamas-beweging zaterdagochtend vier mensen, onder wie een vijfjarig meisje, vermoordden.

De Israëlische minister van Defensie Ben-Eliezer zei dat er zeventien Palestijnen in Hebron waren gearresteerd, onder wie enkelen die hoog staan op de lijst van gezochte Palestijnen. Ook waren twee koffers met explosieven en een autobom aangetroffen. In tegenstelling tot voorgaande keren, meldde Israël dat de operatie van beperkte duur was. Hebron was tot nu toe de enige Palestijnse stad die ongemoeid was gelaten sinds het leger op 29 maart aan zijn operatie op de Westoever begon.

Toezicht

De zes Palestijnen die Israël zoekt omdat zij minister van Toerisme Zeevi hebben vermoord en die zich in het hoofdkwartier ophouden, komen onder Amerikaans/Brits toezicht in een Palestijnse gevangenis in Jericho.

In ruil daarvoor heft Israël de belegering van het hoofdkwartier in Ramallah op, inclusief het reisverbod voor de Palestijnse leider Arafat. Dat zal binnen twee dagen gebeuren.

Defensieminister Ben-Eliezer zei dat Arafat zijn hoofdkwartier direct al mocht verlaten en dat het Israëlische leger uit Ramallah zal vertrekken zodra de zes gevangenen zijn overgeplaatst.

Hoewel Israël het beleg rond de basis van Arafat binnenkort waarschijnlijk beeindigt, blijft de Geboortekerk in Bethlehem, waar naar schatting tweehonderd Palestijnen zich hebben verschanst, door het Israëlische leger omsingeld.

Israëlische scherpschutters schoten gisteren één van de Palestijnen in de kerk dood. De man was lid van de Al-Aksa martelarenbrigades, zei een Palestijnse woordvoerder. De Palestijnen in de kerk willen niet verder onderhandelen totdat Israël ophoudt te schieten en toestemming geeft eten binnen te laten. Israël heeft een Palestijns aanbod om de dertig door Israël gezochte Palestijnen over te brengen naar de Gazastrook van de hand gewezen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.