De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Douaniers controleren nauwelijks uit angst voor maffia
Drugskoeriers op
Curaçao vrij spel

   
 

door John van den Heuvel WILLEMSTAD (Curaçao) - Drugskoeriers die vanaf Curaçao cocaïne naar Nederland willen smokkelen, hebben al dagenlang vrij spel. Sinds afgelopen donderdag voert de douane op de Curaçaose luchthaven Hato nauwelijks controles meer uit, onder meer uit angst voor represailles van de drugsmaffia.

Dat betekent dat vooral bolletjesslikkers vrijwel ongehinderd op het vliegtuig naar Nederland kunnen stappen. De douane geeft aan de KLM ook geen namen meer door van verdachte passagiers. Tot voor kort kon de luchtvaartmaatschappij passagiers weigeren, die volgens de opsporingsautoriteiten van plan waren drugs te smokkelen.

Advocaat-generaal mr. Ben Zwagerman op Curaçao bevestigde gisteren dat er dagen niet meer wordt gecontroleerd. "Ik ben bang dat dit klopt, ja", zegt Zwagerman, die vandaag spoedoverleg met de Antilliaanse minister van Justitie mr. R. Martha heeft aangevraagd.

Bijstand

Zwagerman wil dat de douane op de luchthaven op de kortst mogelijke termijn bijstand van andere opsporingsdiensten krijgt en heeft daartoe een noodplan opgesteld. De advocaat-generaal heeft afgelopen weekeinde ook een beroep gedaan op justitie in Nederland om vluchten vanaf de Nederlandse Antillen op Schiphol extra te controleren. Of dat lukt is zeer de vraag, omdat ook Nederlandse opsporingsdiensten nu al nauwelijks capaciteiten hebben om de enorme stroom drugskoeriers vanaf de Antillen een halt toe te roepen. Smokkelaars die op Schiphol worden aangehouden, moeten al enige weken in noodgevangenissen worden opgesloten.

De douane op Curaçao heeft afgelopen donderdag alle controles gestaakt op advies van de vakbond voor douanepersoneel. Individuele douaniers zeggen sinds de maatregel om namen van passagiers door te geven aan de KLM, te worden bedreigd door drugshandelaren. In sommige gevallen zouden douanebeambten zelfs in de privé-sfeer zijn geïntimideerd. Ook zou sprake zijn van veel verbale agressie tegen douaniers.

Volgens Zwagerman zal het in het gunstigste geval nog enkele dagen duren voordat de controles weer op het normale niveau zullen zijn. Tot die tijd wordt bolletjesslikkers geen strobreed in de weggelegd.

Overigens was het de laatste maanden al zo dat drugskoeriers op de Antillen niet meer werden gearresteerd, maar met een dagvaarding weggestuurd. De Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied hebben onvoldoende capaciteit en mogelijkheden om de naar schatting tientallen bolletjeslikkers die dagelijks naar Nederland vliegen, te onderscheppen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.