De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Scheidsrechtersbaas
Blankenstein: "Speler
twijfelt aan integriteit"

   
 

ZEIST - De KNVB en de belangenvereniging voor scheidsrechters zullen op korte termijn hun plannen ontvouwen die moeten leiden tot een beter klimaat in de wereld van heetgebakerde voetballers, opgejaagde arbiters en vijandig gestemde supporters. Gisteren liet de KNVB in een verklaring weten de toenemende agressie en kritiek op scheidsrechters "zorgwekkend" te vinden. Een dag eerder had Dick Jol al kenbaar gemaakt dat de maat wat hem betreft vol is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
John Blankenstein (Foto: © Dijkstra b.v.)
Omdat hij voor de UEFA in Schotland verbleef, werd John Blankenstein - hoofd scheidsrechterszaken van de KNVB - maandag bij zijn terugkomst verrast door alle commotie. Gisteren bracht hij de dag in Zeist grotendeels pratend door. "Het ging om een spontane actie van Dick Jol. Hij heeft een optelsom gemaakt van een aantal gebeurtenissen. In een korte tijd is er natuurlijk ook veel gebeurd. Ik kan me niet herinneren dat een scheidsrechter zo nadrukkelijk zijn stem liet horen. Het is dus een heel belangrijk signaal", aldus de oud-scheidsrechter.

Voor namen, rugnummers en data is het nog te vroeg, zegt Blankenstein. "Dat komt omdat we druk bezig zijn de dingen op een rij te zetten. Het gaat om 24 scheidsrechters, ik ken nog niet alle meningen. Maar het probleem is glashelder. Bestuursleden, trainers en spelers zullen samen met scheidsrechters naar een oplossing moeten zoeken hoe we beter met elkaar kunnen omgaan. Het alternatief is dat we, als er niets verandert, elkaar buitenspel gaan zetten. En dat wil, naar mijn idee, niemand."

De verlaagde acceptatiegrens speelt een voorname rol, vindt Blankenstein. Hij schrok van het verbale geweld van Fred van der Hoorn, de aanvoerder van FC Den Bosch, die zondag na de wedstrijd tegen NEC zijn pijlen vol venijn richtte op Jack van Hulten. Inzet: een voor zijn club fatale strafschop in de slotfase.

"Wat mij zorgen baart, is dat de toon veel harder wordt. Ik ervaar nu voor het eerst in mijn loopbaan dat een speler twijfelt aan de integriteit van een scheidsrechter en dat ook in niet mis te verstane bewoordingen voor de camera duidelijk maakt. Ik durf op dit punt beide handen in het vuur te steken voor scheidsrechters. Maar waar moet het heen als kritiek zo ongenuanceerd in de wereld geholpen kan worden? Natuurlijk wordt een fout in de 32e wedstrijd heftiger betwist dan een fout in de tweede wedstrijd. De eindafrekening komt immers naderbij en daar heb ik alle begrip voor. Maar zomaar lukraak alles roepen, dat kan gewoon niet."

Blankenstein vermoedt dat in vele gevallen een betere spelregelkennis ook meer verlichting zal kunnen verschaffen. Zoals in het geval met Jarda Simr, de aanvaller van NEC die zondag de bewuste strafschop meekreeg. "Vasthouden is een overtreding, punt. Dat kan kort of lang duren en een speler kan met een rare duikeling of met veel theater naar de grond gaan; het verandert niets aan de situatie. Tegenwoordig wordt er vaak alleen maar naar de gevolgen gekeken. Hoe valt iemand? Terwijl de scheidsrechter slechts keek naar het moment waarop de aanvaller werd vastgehouden."

Ander voorbeeld is de veelbesproken strafschop in de topper PSV-Feyenoord. Jan Wegereef gaf een strafschop na een duel tussen Mark van Bommel en Patrick Paauwe. In de spelregels wordt gesproken van een schouderduw én een duw met de schouder. In het eerste geval gaat het om schouder tegen schouder. Daarvan was in het genoemde duel geen sprake. Paauwe gaf Van Bommel een gooi en overtrad de regels. Formeel had Wegereef dus gelijk. Blankenstein: "We zijn met een spel bezig en daar horen regels bij. Men roept vaak maar wat, zonder te weten of het wel onderbouwd is."

Een eerste 'tegenaanval' van de KNVB zal dus hoogstwaarschijnlijk het bijschaven van de spelregelkennis zijn. Blankenstein is er verder ook een voorstander van dat scheidsrechters direct na wedstrijden de media niet meer ontlopen. Hierdoor wordt voeding gegeven aan de twijfel. "Wij adviseren alle scheidsrechters om, indien gewenst, een toelichting te geven op ingrijpende beslissingen. Dat kan ik niemand verplichten, maar het is wel een dringend advies. Soms kan een heldere uitleg al een hoop narigheid voorkomen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.