De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  HAL vroeg Van den Driest
klus bij Vopak 'af te maken'

   
 

AMSTERDAM - De beoogde nieuwe bestuursvoorzitter van Vopak, Carel van den Driest, is door HAL-topman Martijn van der Vorm gevraagd op het oude nest terug te keren. Dit heeft de vroegere Van Ommeren-baas gisteren gezegd. "Van der Vorm kwam met een verzoek wat absoluut niet in mijn hoofd opkwam. Maar de wijze waarop hij zich committeert als grootaandeelhouder vind ik heel bijzonder."

De uitspraak bevestigt dat HAL als grootaandeelhouder een rol speelt bij de strategische heroriëntatie van het Rotterdamse concern. Afgelopen maandag maakte Vopak bekend zich te willen opsplitsen in twee afzonderlijke, beursgenoteerde bedrijven. Van den Driest krijgt de leiding over de tankopslag, huidig Vopak-topman Gary Pruitt gaat verder als eerste man van de chemische distributietak.

HAL bezit ruim 39% van de gewone aandelen en 26% van het stemrecht bij Vopak. Van der Vorm heeft zitting in de raad van commissarissen, die wordt aangevoerd door president-commissaris De Kat. Toch was het niet deze toezichthouder die Van den Driest een paar weken geleden polste.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Carel van den Driest
"Ik dacht aanvankelijk dat Van der Vorm belde in verband met een gedeeld commissariaat dat we bij een ander bedrijf hebben", aldus Van den Driest, die zegt door het verzoek "totaal verbaasd" te zijn geweest. "Ik werd overvallen door de vraag om in Rotterdam de klus af te maken, om het zomaar te zeggen. Ik zei: ik heb al vrij veel zaken te doen dus weet niet of ik kan. Daarna hebben we doorgepraat."

De uitspraken staan op gespannen voet met de bewering van Pruitt dat HAL geen invloed op de ingrijpende koerswijziging heeft gehad. "Ik praat niet met HAL over hun wensen", zei de Amerikaan maandag stellig. "Ik praat met de commissarissen van wie Van der Vorm er een is. Maar er is geen enkele actie van hem geweest om ons de weg te wijzen."

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waarschuwde bij de benoeming van Van der Vorm als Vopak-commissaris, twee jaar geleden, voor de dubbele petten die de HAL-topman daardoor zou gaan dragen. Overigens vindt Van den Driest de dominante positie van HAL als grootaandeelhouder geen bezwaar. "In deze fase waarin het met de onderneming minder gaat, wegen de voordelen aanzienlijk zwaarder dan de nadelen. Ik heb straks een grootaandeelhouder die geen korte termijn opportunist is. Die bereid is niet meteen de handdoek in de ring te gooien maar door te bouwen. Dat vind ik prachtig."

Pikant is dat Van den Driest bij zijn terugkeer goeddeels met dezelfde commissarissen te maken krijgt, als die hem tweeëneenhalf jaar geleden voor de fusie opofferden. "Ach, dat waren politieke overwegingen", zegt de topman desgevraagd. Dat de toezichthouders, die nadien mede verantwoordelijk werden voor het mislukken van Vopak, op hun stoel blijven zitten, neemt hij voor kennisgeving aan. "Ik geef daar even geen commentaar op. Maar ik ben wel benieuwd wat de aandeelhouders daarvan vinden. Ik kan mij voorstellen dat daar vragen over zijn. Maar het getuigt ook van lef dat ze mij hebben teruggevraagd."

Vandaag vindt de jaarvergadering van Vopak plaats. Van den Driest zal zijn plannen in een later stadium ontvouwen. "Vopak is erg met zichzelf bezig geweest. Ik wil eenheid van leiding, meer slagvaardigheid en klantgerichtheid, minder ingewikkelde procedures en minder vergaderen. Het gezicht moet weer naar buiten toe staan. En door de twee terminalnetwerken (van Pakhoed en Van Ommeren, red.) in elkaar te schuiven zit er veel meer rendement in de onderneming dan er nu wordt uitgehaald."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.