De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MARKT VREEST TEGENVALLENDE OMZET BIJ NAARDENS HANDELSHUIS
Hagemeyer hard onderuit
   
 

AMSTERDAM - Handelshuis Hagemeyer was gisteren de gebeten hond op het Damrak. Het bedrijf durft nog geen winstverwachting uit te spreken voor geheel 2002. Wel zullen omzet en resultaat over de eerste zes maanden van dit jaar lager uitkomen dan één jaar eerder.

Het Franse Rexel Group, een branchegenoot van Hagemeyer, lichtte gisteren wel een tipje van de sluier op. Het bedrijf zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,8% dalen. Volgens analisten zou de omzet van het Naardense handelshuis met 6% zijn teruggelopen. Dat is het dubbele van eerdere marktverwachtingen. Beleggers zien de bui voor Hagemeyer al hangen en reageerden teleurgesteld. Het aandeel verloor 6,1% op €23,00.

Ook Koninklijke Olie drukte het marktgemiddelde. Chemieconcern Akzo Nobel steeg echter dankzij goede kwartaalcijfers. Maar per saldo was het een redelijke dag. De toonaangevende AEX-index sloot 0,1% hoger op 526,13 punten.

Daarmee ging gisteren nipt een aloude beurswijsheid op. "Want als het kermis is op de Dam. Dan rijzen de koersen uit de pan", zo spraken de beurshandelaren in vroeger dagen. Het is een eeuwenoude spreuk waar tegenwoordig weinig waarde meer aan wordt gehecht. Net zoals in onze moderne tijd ook de wijsheid is vervlogen dat de beurskoersen een stijgende tendens vertonen naarmate de damesmode korter wordt.

Koninklijke Olie moest 1,8% terug op €60,00. De zwakke kwartaalcijfers van concurrent Exxon hadden een negatieve uitwerking op de beurswaarde van Shell. De kwartaalwinst van Exxon is meer dan gehalveerd.

Akzo Nobel werd beloond voor gunstige vooruitzichten. De koers veerde met 2,5% op tot €48,95. Verwacht wordt dat de winst dit jaar hoger zal uitkomen dan de recordwinst die het chemieconcern twee jaar geleden boekte. Over de eerste drie maanden van dit jaar steeg de winst van het Arnhemse bedrijf al met 9%.

Automatiseringsbedrijf Getronics wil een beperkt aantal in aandelen omwisselbare obligaties van de emissies per 2004 en 2005 terugkopen. Afhankelijk van de marktomstandigheden en geheel naar eigen oordeel koopt de automatiseerder ze tegen de geldende marktprijs terug via ABN Amro Bank. De transacties worden betaald uit de beschikbare kasmiddelen. Met de transacties remt Getronics de groei van het aantal uitstaande aandelen en spaart rente uit. Het stemde beleggers gunstig. Getronics won 3,3% op €3,40. Wolters Kluwer noteerde 0,4% hoger op €22,70. Bestuursvoorzitter Rob Pieterse herhaalde gisterochtend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het uitgeverijconcern de winstverwachting voor heel 2002. Volgens hem rechtvaardigt het verloop van het eerste kwartaal de voorspelling dat de winst vóór afschrijving van goodwill en buitengewone baten dit jaar met 7 tot 9% zal toenemen.

Pieterse liet de aandeelhouders eveneens weten dat Wolters Kluwer zich nog nadrukkelijker gaat richten op autonome omzetgroei. Hoewel de uitgever vorig jaar een teleurstellende autonome omzetgroei van 2% heeft behaald, zal er volgens Pieterse echter niet ten koste van alles worden ingezet op groei. "We zullen duizend bloemen laten bloeien, maar wel op de verantwoorde Wolters Kluwer-manier."

Op de lokale markt was Landis de grote verliezer. De waarde van het aandeel halveerde op €0,13. De beurs zette het bedrijf op het strafbankje nadat Landis maandagavond uitstel van betaling had aangevraagd.

In het aandeel AND International Publishers kon gisteren niet worden gehandeld. De handel in dit aandeel kwam reeds maandagmiddag stil te liggen bij een koers van €6,95 nadat zich hevige koersschommelingen hadden voorgedaan. Op last van de beursorganisatie werd het aantal uitstaande aandelen AND afgelopen vrijdag namelijk teruggebracht van ongeveer 500 miljoen naar circa 1 miljoen om daarmee een einde te maken aan de enorme koersbewegingen die het fonds op sommige dagen maakte. Na deze zogenoemde 'reverse stock split' is de handel in AND echter allesbehalve ordentelijk geworden. Afgelopen vrijdag bedroeg de omzet in dit fonds ruim 190.000 stukken, oftewel bijna eenvijfde van het totaal aantal uitstaande aandelen. Volgens een Euronext-woordvoerder lag de handel stil "in afwachting van een mededeling".

Athlon verwacht dit jaar een nettowinst te boeken die even hoog is als vorig jaar, zo maakte het bedrijf tijdens de jaarvergadering bekend. De mededeling werd beloond met een koerswinst van 1,4% op €15,00.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.