De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vodafone start aanleg
umts-net in Nederland

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Vodafone Libertel is als eerste mobiele operator in Nederland begonnen met de bouw van haar derde generatie (3G) umts netwerk. In Amsterdam zijn al de eerste installaties geplaatst. Binnenkort volgen Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook zal in een vrij vroeg stadium worden begonnen met het afdekken van de spoorverbindingen. De proeven met umts diensten starten in oktober a.s. Begin volgend jaar gaat Vodafone haar klanten de eerste multimedia diensten aanbieden, die gebruik maken van dit 3G netwerk. Met een umts telefoon wordt het bijvoorbeeld mogelijk videoconferenties te houden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Bij de aanleg van haar nieuwe umts-netwerk streeft Vodafone ernaar zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving. Voorzover dat kan, wordt gebruik gemaakt van bestaande opstelpunten.
Kees Pannekoek, lid Raad van Bestuur Vodafone Libertel, verwacht niet dat umts in Nederland een vliegende start zal krijgen. Vooral in de aanvangsperiode zullen niet op grote schaal umts-toestellen beschikbaar zijn. De leveranciers van de mobiele telefoons hebben enige koudwatervrees. Ze kunnen hun apparatuur pas volledig uittesten als het netwerk in de lucht is. Hoewel de technische specificaties vastliggen, kunnen zich in de praktijk kleine afwijkingen voordoen. De kans bestaat dat de software in de telefoon niet deugt en na verloop van tijd moet worden vervangen, hetgeen hoge kosten met zich mee brengt.

Om te voorkomen dat er aanvankelijk te weinig toestellen zijn, werkt Vodafone met een wereldwijd introductieprogramma. Vrijwel tegelijk worden in Japan, Duitsland, Groot-Brittanië, Frankrijk, Zweden, Italië, Spanje, Portugal umts-netwerken uitgerold. Overal waar dit gebeurt, gelden dezelfde eisen. Door een modiale aanpak kan Vodafone een zeker afzetvolume garanderen. De inkoop van toestellen gaat ook centraal. Voorkomen moet worden dat dezelfde fout wordt gemaakt als bij de Nederlandse introduktie van het gprs-netwerk. Aanvankelijk waren hiervoor nauwelijks toestellen beschikbaar. Vodafone introduceerde gprs al in april 2000. Het duurde vervolgens 18 maanden voordat gprs aan het publiek kon worden aangeboden. Volgens Pannekoek is heel veel geleerd van de gprs-techniek. Tussen gsm en gprs zit softwarematig meer verschil dan tussen gprs en umts. en landelijk dekkend gprs-netwerk.

Applicaties die voor gprs zijn geschreven, kunnen ook voor umts worden gebruikt. Qua investeringen is de sprong naar umts wel veel groter. Voor umts moet zoals bekend een geheel nieuw netwerk woren aangelegd.

Pannekoek noemt umts vooral geschikt voor zakelijke gebruikers die behoefte hebben aan massaal datatransport. Mensen die af en toe eens een mailtje op hun telefoon willen uitlezen, kunnen heel goed toe met gprs. Umts biedt een vijf keer hogere snelheid dan gprs op de rand van het dekkingsgebied. De capaciteit is liefst 50 maal zo hoog. Vodafone maakt zich meer zorgen over de bezettingsgraad dan over de vraag of de capaciteit wel voldoende is.

Vodafone verwierf in 2000 van de overheid een licentie voor het gebruik van umts-frequenties in Nederland. In 2007 zal heel het land umts dekking hebben. Umts-gebruikers zullen ook wanneer het netwerk nog niet compleet is, al van de nieuwe techniek profijt kunnen hebben. In gebieden waar umts ontbreekt, neemt het gprs-netwerk de doorgifte over. Het "oude" netwerk vult het nieuwe dus aan. Dit geldt althans voor Europa. Anders is de situatie in Japan waar umts een soort eiland vormt omdat daar geen gprs bestaat. Vodafone verwacht dat ook snel overeenkomsten zullen worden gesloten tussen mobiele operators in Europa voor het doorgeven van data. Als deze zogenoemde "roaming" is geregeld zal een Nederlandse umts-gebruiker moeiteloos kunnen videovergaderen met een collega in Duitsland. De grote vraag wordt hoe duur umts voor de gebruiker wordt. Vodafone wilde daar gisteren vrijwel niets over zeggen. "Bij zeer intensief dataverkeer wordt umts zeker concurrerend," was het enige dat men kwijt wilde. Voor bedrijven is het vooralsnog zeer moeilijk te bepalen of thans moet worden overgegaan op gprs dan wel beter kan worden gewacht op het veel snellere, maar ook duurdere umts.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.