De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPNQwest krijgt 8 tellen
   
 

AMSTERDAM - Handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs tuurden gisteren weer eens als vanouds naar Wall Street. In navolging van een lager slot donderdagavond op de Amerikaanse effectenbeurzen werd gisterochtend ook in Amsterdam met verlies geopend. En nadat New York gistermiddag met winst van start ging, kregen ook de koersen op het Damrak een flinke impuls.

Daardoor kende de Amsterdamse beurs, waar het aandeel KPNQwest wederom zware klappen opliep, een licht hoger slot. De AEX-index liet een winst van 1,69 punt (oftewel 0,3%) aantekenen op 528,23. De Midkap kreeg er 0,84 punt (0,2%) bij op 533,85.

Het aflopen van de april-opties, traditioneel goed voor veel opwinding, leidde gisteren met een aandelenomzet van €1,8 miljard niet tot veel extra handel. "Het was vandaag een non-event", wist handelaar André Sirks (Effectenbank Stroeve) te melden.

Opwinding was er wel rond KPNQwest. De beurskoers van de met een schuld van ruim €2 miljard kampende datacommunicatieaanbieder vertoonde de kenmerken van een aangeslagen bokser. De koers van KPNQwest ging onderuit in reactie op een winstwaarschuwing van moederconcern Qwest. Tijdens de handel moest KPNQwest een verlies van ruim 30% incasseren. Uiteindelijk krabbelde het aandeel weer op, en sloot 10,4% lager op €2,42.

"KPNQwest gaat waarschijnlijk niet knock-out. Maar ik krijg hier toch een UPC-gevoel bij", stelde een analist. Ook KPN, dat een belang van circa 40% in KPNQwest heeft, ging met 1,0% omlaag naar €5,70.

De financiële waarden lieten een verdeeld beeld te zien. ABN Amro , Aegon en Fortis sloten met winst. ING leverde daarentegen 1,1% in op €30,44.

Charlene de Carvalho, de enige dochter van de begin dit jaar overleden legendarische biermagnaat Freddy Heineken, is van plan haar 52%-belang in Heineken Holding te houden. Dat meldt FEM/De Week. Met haar meerderheidsbelang in de holding heeft De Carvalho het voor het zeggen bij het Heineken-concern. "We kunnen niets met die aandelen. Die zijn bestemd voor de volgende generatie, en wij bewaren ze alleen maar", vertelt Charlenes man Michel de Carvalho in het zakenblad. Zijn uitlatingen hadden gisteren nauwelijks invloed op de koers van Heineken (+0,2% op €48,50) en Heineken Holding (-0,2% op €36,19).

In de Midkap ging de handel in het aandeel Vopak met een vertraging van een half uur van start. Berichten dat Vopak wordt opgesplitst, lagen hieraan ten grondslag. Uiteindelijk sloot het aandeel 7,3% in de plus op €22,10. Vopak wil pas maandag reageren op het verhaal dat het wordt opgedeeld in twee onderdelen die zich bezighouden met tankopslag en chemicaliëndistributie. Ballast Nedam (+10,9% op €23,90), Heijmans (+2,4% op €27,23) en Boskalis (+2,4% op €34) sponnen garen bij de ontwikkelingen rond de Spaanse bouwgigant Dragados, dat inmiddels ruim 95% van zijn Nederlandse branchegenoot HBG (-5,7% op €21,45) in handen heeft. Dragados lijkt in Spanje te worden opgeslokt door ACS. Door de toenadering van ACS tot Dragados wordt HBG mogelijk weer in de etalage gezet. Heijmans-bestuursvoorzitter Joop Janssen liet meteen weten nog altijd erg geïnteresseerd te zijn in HBG.

Het in grote financiële nood verkerende Landis (+3,5% op €0,30) presenteert maandag aan de banken een plan om de onderneming van de ondergang te redden, zo valt te lezen in een interne e-mail die interim-bestuurder Cees van Steijn eerder deze week heeft gestuurd aan het Landis-personeel. Van Steijn, die de boekhouding van Landis vorige week omschreef als "houtje touwtje", beschikt bij Landis tot maandag over een overbruggingskrediet. "Op basis van ons plan beslissen de banken over een nieuwe financiering", schrijft hij.

Kas Bank (-1,6% op €19,19) spreekt in tegenstelling tot de berichtgeving van gisteren geen winstverwachting uit over 2002. Gisteren werd gemeld dat deze effectendienstverlener, die tot voor kort opereerde onder de naam Kas Associatie, dit jaar niet rekent op winstgroei. Dat is echter onjuist, zo laat de financiële instelling weten.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.