De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Spaans bouwbedrijf koopt
zich in bij HBG-moeder

Van onze verslaggevers

   
 

BARCELONA/AMSTERDAM - Het Spaanse bouwbedrijf Actividades de Construccion y Servicios (ACS) heeft een belang van 23,5% gekocht in zijn branchegenoot Dragados, dat onlangs de Hollandse Beton Groep (HBG) overnam. Onder aanvoering van bestuursvoorzitter Santiago Foncillas stapten gisteren zes commissarissen van de HBG-moeder op. HBG, dat onlangs de baggeroorlog in zijn voordeel wist te beslechten, is opnieuw in onrustig vaarwater terecht gekomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
De koers van HBG is door de transactie onzeker geworden. (Foto: WFA WIEBE KIESTRA)
ACS kocht het belang voor €900 miljoen van de Banco Santander Central Hispano (BSCH). Hoewel ACS de aankoop van het belang in Dragados bestempelt als een "strategische investering", deden fusiegeruchten direct de ronde. De twee bedrijven hebben een jaar geleden al eens met elkaar aan tafel gezeten om fusiemogelijkheden te onderzoeken. Dat liep toen op niets uit.

ACS liet gisteren weten dat het niet de bedoeling aan te sturen op een samengaan, "in elk geval niet in de komende maanden." De bedrijven zouden samen de op twee na grootste bouwer in Europa vormen.

Toen Dragados amper twee maanden geleden de Nederlandse baggeraar voor €756 miljoen overnam, kwam er voor HBG eindelijk een einde aan de slepende baggeroorlog. Maar rust lijkt het bedrijf niet gegund. De onverwachtse manoeuvre van ACS brengt volgens analisten veel onzekerheden met zich mee. "Alles staat weer open. Zeker nu de top van Dragados is opgestapt rijst de vraag wat ACS wil met de Nederlandse baggeraar", aldus analist Reinier Westeneng (SNS Securities).

Foncillas, de belangrijkste pleitbezorger van de overname van HBG, trad terug omdat hij volledig gepasseerd was bij de transactie van ACS. Luttele uren voor de bekendmaking van de deal ontvouwde de Dragados-topman nog optimistisch zijn plannen aan om via een wijziging van de statuten een overname te kunnen blokkeren.

Spaanse kranten en analisten houden nu serieus rekening met de mogelijkheid dat ACS de aankoop van HBG terugdraait en de Nederlandse bouwmaatschappij weer probeert af te stoten.

Volgens het gezaghebbende economische dagblad Expansión zal "de intrede van ACS de strategie van Dragados om voor €756 miljoen het Nederlandse bouwbedrijf HBG aankocht op de tocht zetten en aan een revisie onderwerpen". De grote schuldenlast van HBG en de bescheiden winstmarges maken van HBG voor de analisten een weinig aantrekkelijke partner.

Voorlopig krijgt HBG overigens wel een stem in de nieuwe raad van commissarissen, die gisteren geformeerd werd. Met vijftien in plaats van negen leden, is plaats ingeruimd voor twee vertegenwoordigers van HBG. Volgens HBG heeft de komst van de nieuwe grootaandeelhouder geen invloed op het fusieproces. "Vooralsnog gaan we op de ingeslagen weg voort", aldus een woordvoerder.

De ontwikkeling heeft mogelijk niet alleen gevolgen voor HBG, maar ook voor Ballast Nedam. De beide bedrijven hebben een gezamenlijke baggeronderneming, Ballast Ham Dredging (BHD). Ballast Nedam, voor 33% eigenaar van BHD, heeft het recht om zijn belang te verkopen of HBG uit te kopen als de baggeraar uit Gorichem in andere handen komt. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat de nieuwe situatie een bedreiging is voor het voortbestaan van BHD. "Maar als ik ga speculeren over de gevolgen van deze transactie kan ik wel vijf verschillende scenario's bedenken. Het is afwachten wat ACS nu gaat doen", aldus Westeneng. ACS tastte opvallend diep in de buidel voor het belang in Dragados. De €22,20 per aandeel die het neertelt, is maar liefst 60% hoger dan de slotkoers van Dragados donderdag.

De bank BSCH maakt met de verkoop van zijn belang voor €900 miljoen een boekwinst van €534 miljoen. Zij houdt een belang van 0,5% in ACS.

Het bouwconcern ACS heeft 27.000 mensen in dienst en is goed voor een jaaromzet van ongeveer €3 miljard. Florentino Perez, een van de rijkste mannen van Spanje en voorzitter van de voetbalclub Real Madrid, leidt de onderneming.

Op de effectenbeurs in Madrid mocht gisterenochtend niet worden gehandeld in de aandelen ACS en Dragados. Toen de stukken weer in de notering kwamen, was Dragados bijna 26% hoger. ACS was daarentegen 6% lager op €29,20. Volgens analisten betaalt ACS te veel voor het belang in zijn concurrent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.