De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Topsport op hellend vlak
   
 

PAPENDAL - De topsport in Nederland is toe aan een grondige zelfreflectie, misschien wel een revisie of zelfs sanering. Met deze analyse reageert Joop Alberda op het tekort van 14 miljoen euro op het bedrag dat nodig is voor de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. De technisch directeur van NOC*NSF: "Ik pleit voor een totale discussie over topsportfinanciering. Het wordt de hoogste tijd om het probleem met zijn allen zichtbaar te maken en om het opnieuw te definiëren. Daarin moet duidelijk worden wat de rol en de bevoegdheden zijn van NOC*NSF en die van de bonden. Van de 35 topsportbonden zijn er een stuk of vijf zelfstandig. Zij weten hoe ze van een grondstof een eindproduct moeten maken. De rest hangt aan de speen van de samenleving en is volledig afhankelijk van de Lotto, VWS en sponsoring."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Volgens Joop Alberda, technisch directeur van NOC*NSF, moet de Nederlandse topsport zich ernstig bezinnen op de toekomst. "Ik pleit voor een totale discussie over topsportfinanciering", luidt de reactie van Alberda op het tekort van 14 miljoen euro in de voorbereiding op de Spelen van Athene.
Door een aantal factoren gaat het in financieel opzicht buitengewoon slecht met de Nederlandse sport. Er is in het bedrijfsleven een toenemende drang om evenementen te sponsoren. Het primaire proces van het scouten en opleiden van atleten is een zaak van de bonden, die hun hoofd steeds moeilijker boven water kunnen houden. Ook de economische recessie draagt bij aan de malaise. Aan de andere kant zijn er na de zo succesvolle Olympische Spelen van Sydney, waar Nederland het historische aantal van 25 medailles veroverde, een aantal sportdisciplines bijgekomen en wordt de vraag naar kwalitatief hoogstaande begeleiding en een internationaal programma groter en groter en duurder .

Alberda, die al drie keer eerder voor het naderende echec heeft gewaarschuwd: "Wij praten hier over een collectief probleem, dat gerelateerd is aan onze ambitie. Wat willen wij met Nederland Topsportland? Een plaats in de toptien in Athene of een samenleving waarin onze grootste talenten niet tot ontplooiing kunnen komen en gedwongen worden hun heil in het buitenland te zoeken? Het is mijn ideaal om een wereldprogramma te managen voor de absolute olympische top met daarachter een olympisch talententeam. Nu moet er door het tekort links en rechts in de programma's worden geschrapt."

Door de taaiheid en de traagheid van de nationale sportkoepel is er veel te laat op dit dreigende tekort gereageerd en geanticipeerd. Voor de Spelen van 2000 was zestig miljoen gulden beschikbaar voor de sportieve noden. In de voorbereiding op Salt Lake City kampte het Team de Mission met een overvraag van tien miljoen gulden, een eerste indicatie. Terwijl over anderhalve maand de normen en limieten voor Athene 2004 worden gepresenteerd, kampt NOC*NSF 'opeens' met een tekort van 14 miljoen euro en doemt de vraag op of de professionele organisatie wel zo professioneel is.

Een vraag die door Hans Blankert kan worden beantwoord. De voorzitter van de sportkoepel was gisteren echter onbereikbaar voor commentaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.