De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Joods jeugdelftal afgetuigd
   
 

AMSTERDAM - De KNVB weet niet wat te doen met de misdragingen van B1-voetballers van SC Oriënt. De Turkse en Marokkaanse jongens kregen het op het voetbalveld van SC Oriënt zodanig met een orthodox-joods jeugdteam aan de stok, dat het eerstgenoemde team meteen uit de competitie werd gehaald. Inmiddels is de zaak echter terugverwezen naar de tuchtcommissie en mag SC Oriënt B1 gewoon weer spelen.

Het uit keppeldragende jongens van tussen de 14 en 16 bestaande B2 van het Amstelveense RKAVIC werd naar eigen zeggen volledig uit de wedstrijd getrapt door de spelers van de club uit Amsterdam-Noord, die vervolgens ook de kleedkamer belaagden. Na de wedstrijd brachten medestanders van de Oriënt-spelers op de parkeerplaats de Hitlergroet. Volgens RKAVIC heeft één spelertje een zware hersenschudding en de ander gescheurde enkelbanden overgehouden aan de wedstrijd in februari.

Tijdens de wedstrijd raakten de islamitische spelers van Oriënt geïrriteerd door de keppeltjes die alle elf RKAVIC-spelers droegen en liep de wedstrijd uit de hand toen het laatste team met 3-0 voorstond. Het team van SC Oriënt pleegde, in de lezing van RKAVIC, overtreding na overtreding, zonder dat de scheidsrechter ingreep. Daarop stuurde de RKAVIC-teamleider zijn jongens naar de kleedkamer, waarvan de deur vervolgens met bezems werd gebarricadeerd en met een klauwhamer bewerkt.

"De scheidsrechter was van Oriënt en niet bevoegd en keek stelselmatig over de overtredingen heen. Na de wedstrijd zijn wij zelf met het bestuur van die club om de tafel gaan zitten om te kijken of we dat onderling konden oplossen. Maar het team van Oriënt was toen al door de KNVB uit de competitie gehaald", vertelt RKAVIC-bestuurder John Heins.

Van het plan om de voetballertjes van Oriënt te wijzen op hun gedrag kwam toen niets meer, al hopen beide clubs dat het daar nog van komt.

De voetbalbond onderzoekt de zaak momenteel, maar Oriënt laat alvast weten dat de grootste relschopper uit het team de club inmiddels heeft moeten verlaten. Vice-voorzitter Ed Colpaart van de Amsterdamse club vind dat de kwestie zwaar overtrokken wordt. ,Als de scheidsrechter niet gefloten heeft, kunnen wij als bestuurders ook niks doen", vindt Colpaart, die de keppeltjes van het Joodse team overigens als "provocerend" ervaart.

Hij geeft toe "dat er wel wat gebeurd zal zijn op het veld", maar wijst erop dat het "randgroepjongeren" waren en niet het team, die de Hitlergroet brachten. SC Oriënt heeft veel, zo beaamt ook RKAVIC, problemen met het in de hand houden van de vele verschillende culturen in de clubteams en de moeilijk in de hand te houden jongeren die in buurt van de club wonen.

Volgens de KNVB komt het wel vaker voor de B-teams, in de leeftijd 14 tot 16 jaar, zich misdragen en dat wedstrijden worden gestaakt. "Maar de Hitlergroet wordt niet vaak gemaakt", geeft bondsbestuurder Hans Schelling toe. Hij kan geen cijfers geven over het aantal uitgesloten teams per jaar, maar "het zijn er bij de B-teams meer dan bij de F-jes, dat zult u wel begrijpen."

Het B1 van SC Oriënt mag, in afwachting van een definitieve uitspraak van de KNVB, voorlopig gewoon weer meedoen in de competitie. "Als ze het in het Midden-Oosten en op de Dam al niet kunnen oplossen, wat kunnen wij als vrijwilligers dan doen?", klaagt Colpaart, die er overigens niet over aarzelt het team op te heffen als het moet. "Liever een team minder dan één met problemen. Er is geen strengere club in Amsterdam dan Oriënt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.