De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rodamco investeert kwart miljard in centrum Almere

Van een onzer verslaggevers

   
 

ALMERE - Vastgoedbelegger Rodamco steekt €225 miljoen in een nieuw winkelcentrum in 'slaapstad' Almere. De investering is de grootste uit de geschiedenis van Rodamco Nederland en de op twee na grootste voor Rodamco Europe. Met de bouw van het winkelhart is inmiddels begonnen en eind 2007 kunnen de Almeerders over de gloednieuwe winkelpromenades flaneren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Zo komt het nieuwe winkelhart van Almere er ongeveer uit te zien.
"Dit kan nergens anders meer in Nederland", vertelt de enthousiaste algemeen directeur van Rodamco Nederland, Henk Postma, terwijl hij met zijn armen naar het tien voetbalvelden grote braakliggende terrein gebaart. Bulldozers, vrachtwagens en hijskranen zijn druk bezig met wat uiteindelijk moet resulteren in 76.000 vierkante meter winkelgebied met woningen, parkeerplaatsen, een theater, een discotheek, een bioscoop, een bibliotheek en een museum. Rodamco neemt alleen de eigendom van het winkelgedeelte voor zijn rekening, de gemeente Almere wordt eigenaar van de rest. Met de bouw van het zogeheten Stadshart Almere wordt het winkelaanbod voor de consumerende inwoners van Almere ongeveer verdubbeld. "Alleen Almere had nog ruimte voor een project van deze schaal", vertelt Postma. "Deze snel groeiende stad staat te springen om uitbreiding van het winkelaanbod." Almere telt nu ruim 160.000 inwoners, in 2010 zullen dat er naar verwachting maar liefst 220.000 zijn. "En die mensen moeten op zaterdag allemaal boodschappen doen."

Rodamco verwacht een netto rendement van 7% op de miljoeneninvestering te halen. Het vastgoedfonds wordt tegelijk eigenaar en manager van het winkelcentrum en bepaalt dus zelf welke winkels zich waar in het nieuwe centrum mogen vestigen. "Wij zoeken naar een bepaalde huurdersmix die verschillende doelgroepen aantrekt", legt Postma uit. "Daarnaast is de indeling van belang omdat uit onderzoek onder andere is gebleken dat een Nederlandse consument niet meer dan 700 meter rechtdoor wil lopen. Daar moet je je dan aan houden." Winkels van de geijkte namen als Vendex KBB, Laurus, Ahold, Hennes & Mauritz, Hema en Mediamarkt zullen in het nieuwe centrum vertegenwoordigd zijn.

De bouwstijl en indeling van het nieuwe centrum zal volgens de initiatiefnemers een vernieuwende impuls aan de bestaande "enigszins gedateerde" winkelpassages geven. Het winkelcentrum gaat "openheid en lucht" combineren met "elementaire vormen van bescherming tegen het slechte weer". Verder bepalen de verspringende niveaus van het winkelgedeelte en onoverdekte roltrappen het opvallende gezichtsveld. Onder het winkelhart worden duizenden parkeerplaatsen gebouwd en gaat een busbaan lopen zodat het winkelend publiek ongestoord kan consumeren. Rodamco heeft de Vastgoedondernemingen Blauwhoed en MAB ingehuurd om het project te ontwikkelen.

Volgens bestuursvoorzitter van Rodamco Europe, Maarten Hulshoff, past de investering perfect in de strategie"We willen meer dominante posities in stedelijke agglomeraties innemen, zoals we die hebben in Stockholm, Parijs, Madrid en Lyon."

Rodamco Europe heeft een totale beleggingswaarde van €6,5 miljard. In Nederland bedraagt het belegde vermogen van Rodamco €2,3 miljard. Rodamco Nederland gaat een aantal kantoren en winkels verkopen om het Stadshart Almere te kunnen financieren. Een investering met gesloten beurzen dus. Hulshoff erkent dat de markt nu niet op zijn best is voor verkoop. "Maar echt zorgen maak ik me niet. Vorig jaar hebben we bijna geruisloos voor €320 miljoen kantoorpanden verkocht. Die €225 miljoen sprokkelen we zo bij elkaar."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.